Fortsätt till huvudinnehåll

Sparsamhet <> "Lyx" i vardagen?

Vad är egentligen "lyx" i vardagen?

Jag har åtminstone i tanken en relativt kort tidshorisont, ca. 12 år, tills min tänkta "pensionering" eller i alla fall en nedtrappning där jag övergår till att leva på avkastningen från den ekonomiska grund jag nu börjat bygga. Till den faktiska pensionen är det 20+ år men efter redan avverkade 20 år i arbetslivet känns det, idag, helt enkelt inte längre speciellt sporrande att fortsätta detta gängse, men så klart relativt, inrutade och begränsande födkroks-liv så länge till.

Min satsning på aktier och framförallt utdelningar började så sent som i början av detta år. Har i och för sig dessförinnan sparat i fonder och "under madrassen", för snabb tillgång till medel, i ett 10-tal år men egentligen inte haft någon tanke på ett mål med sparandet. Så vid årsskiftet fick jag en uppenbarelse - det finns en möjlighet att själv kunna få påverka hur jag fördelar min tid - aktier, utdelningar, ränta-på-ränta och aktivt sparande. Efter att ha utvärderat några olika utfall av diverse sparmöjligheter insåg jag att om min längtan efter ett friare liv skulle uppfyllas innan graven måste jag bli aktiv och "aggressiv" i sparandet.

Men nu, så här ett par månader in i mitt aktiva sparande, har jag insett att jag egentligen inte förändrat så mycket när det kommer till mitt sparande. Visst har jag blivit betydligt mer aktiv men "aggressiv"?

Jag har inte dragit ner på eller tagit bort mina vardagliga "lyx"-utgifter - morgontidningen trillar ner brevlådan var morgon, kaffet på "donken" är fortfarande godare än gratis-kaffer på jobbet, enstaka luncher på stan' är trevliga även då de är dubbelt så dyra som den subventionerade lunchen på jobbet eller lådan hemifrån etc.

Listan kan göras lång av dessa små "lyx"-utgifter som säkert hade kunnat generera många tusentals kronor extra sparkapital om jag hade varit mer sparsam. Men utan detta "utsvävade" leverne så hade jag bara begränsat mitt levnadsutrymme ytterligare och undanhållit mig själv från att njuta av det som jag faktiskt åstadkommit så här långt i livet. Och även om det vore under en bestämd tidshorisont så ser i alla fall inte jag "nyttan" eller "vinsten" med att vara "sparsam" för att senare kunna leva som "vanligt".

Jag antar att man anpassar sig till situationen. Men jag kan inte förmå mig själv att gå till ytterligheter bara för att eventuellt nå ett visst mål snabbare. Speciellt om målet är att bli "fri".

Är jag helt ute och reser eller hur ser ni på sparsamhet vs. vardagligt spenderande?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…