Fortsätt till huvudinnehåll

Sparsamhet <> "Lyx" i vardagen?

Vad är egentligen "lyx" i vardagen?

Jag har åtminstone i tanken en relativt kort tidshorisont, ca. 12 år, tills min tänkta "pensionering" eller i alla fall en nedtrappning där jag övergår till att leva på avkastningen från den ekonomiska grund jag nu börjat bygga. Till den faktiska pensionen är det 20+ år men efter redan avverkade 20 år i arbetslivet känns det, idag, helt enkelt inte längre speciellt sporrande att fortsätta detta gängse, men så klart relativt, inrutade och begränsande födkroks-liv så länge till.

Min satsning på aktier och framförallt utdelningar började så sent som i början av detta år. Har i och för sig dessförinnan sparat i fonder och "under madrassen", för snabb tillgång till medel, i ett 10-tal år men egentligen inte haft någon tanke på ett mål med sparandet. Så vid årsskiftet fick jag en uppenbarelse - det finns en möjlighet att själv kunna få påverka hur jag fördelar min tid - aktier, utdelningar, ränta-på-ränta och aktivt sparande. Efter att ha utvärderat några olika utfall av diverse sparmöjligheter insåg jag att om min längtan efter ett friare liv skulle uppfyllas innan graven måste jag bli aktiv och "aggressiv" i sparandet.

Men nu, så här ett par månader in i mitt aktiva sparande, har jag insett att jag egentligen inte förändrat så mycket när det kommer till mitt sparande. Visst har jag blivit betydligt mer aktiv men "aggressiv"?

Jag har inte dragit ner på eller tagit bort mina vardagliga "lyx"-utgifter - morgontidningen trillar ner brevlådan var morgon, kaffet på "donken" är fortfarande godare än gratis-kaffer på jobbet, enstaka luncher på stan' är trevliga även då de är dubbelt så dyra som den subventionerade lunchen på jobbet eller lådan hemifrån etc.

Listan kan göras lång av dessa små "lyx"-utgifter som säkert hade kunnat generera många tusentals kronor extra sparkapital om jag hade varit mer sparsam. Men utan detta "utsvävade" leverne så hade jag bara begränsat mitt levnadsutrymme ytterligare och undanhållit mig själv från att njuta av det som jag faktiskt åstadkommit så här långt i livet. Och även om det vore under en bestämd tidshorisont så ser i alla fall inte jag "nyttan" eller "vinsten" med att vara "sparsam" för att senare kunna leva som "vanligt".

Jag antar att man anpassar sig till situationen. Men jag kan inte förmå mig själv att gå till ytterligheter bara för att eventuellt nå ett visst mål snabbare. Speciellt om målet är att bli "fri".

Är jag helt ute och reser eller hur ser ni på sparsamhet vs. vardagligt spenderande?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…