Fortsätt till huvudinnehåll

Investeringsregler

Jag brukar uppfattas som en paragrafryttare av rang gällande det mesta men när det kommer till att investera pengar verkar jag vara helt lealös. Fast egentligen inte - hoppas jag. För även om jag inte har en egenkonstruerad regelbok gällande investeringar finns det gott om, mer eller mindre hjälpliga, varianter ute på nätet. Så med lite gnutta livserfarenhet och varianten 'plocka russinen ur kakan' kör jag på - utan egna specifika regler.

Några av de investeringsregler på nätet som jag utgått ifrån är bland annat Aktiespararnas sju gyllene regler som i korthet lyder:

  1. Sätt mål för ditt sparande i aktier och aktiefonder – var långsiktig. Historiskt sett har aktier och aktiefonder gett en genomsnittlig totalavkastning på omkring sju procent per år. På kort sikt kan aktiers och aktiefonders värde fluktuera kraftigt. Aktier och aktiefonder är därför en långsiktig sparform.
  2. Investera regelbundet. Investera inte hela kapitalet som du avsatt för ditt sparande i aktier och aktiefonder vid ett enda tillfälle. Återinvestera utdelningar och avstå från att hoppa ut ur och in i marknaden.
  3. Sprid riskerna. Satsa inte allt på en eller ett fåtal aktier. Köp 10 till 15 aktier i 5 till 6 olika branscher. Då är du mindre exponerad för svängningarna i både bolag och branscher. Satsa inte heller allt på en fond eller ett fåtal fonder, med alltför snäv inriktning. För många fonder inom en och samma kategori är sämre än en indexfond.
  4. Var försiktig med belåning. Det krävs stor erfarenhet av aktiemarknaden för att köpa aktier och aktiefonder för lånade pengar.
  5. Håll dig välinformerad och följ inte råd okritiskt. Sträva alltid efter att hålla dig informerad om de bolag/aktiefonder du äger aktier/andelar i. Lyssna gärna på råd som andra ger, men följ inte råden okritiskt. Bilda dig alltid en egen uppfattning.
  6. Gör din egen analys. Gör din egen analys av såväl bolaget som aktiefonden du avser att köpa aktier/andelar i. Använd Aktiespararnas analysverktyg.
  7. Sätt upp regler för när du ska omplacera. Omplacera när någon av dina aktier/aktiefonder har kommit att utgöra en för stor andel av din portfölj, eller när bolaget/aktiefonden inte längre lever upp till de förutsättningar som gällde vid förvärvstidpunkten. Planera så att du inte betalar skatt i onödan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ner, ner, ner...igen

Det "populära" uttrycket "börsen ger och börsen tar" går på repeat. För visst kan det ses som ett vedertaget uttryck numera som definitivt passar in under det rådande börsklimatet. Det har nog inte undgått någon, som i alla fall investerar i aktier, att börsen fått skrämselhicka av den stigande inflationen i världen.  Jag har nu varit en aktiv investerare i mer än strax över fem år och på denna, relativt, korta men ändå händelserika tid lärt mig en del om vad jag inte lärt mig. Jag vet, definitivt, nu att jag hade inte hade kunnat agera annorlunda än jag gjort  för att eventuellt ha presterat en mer hyffsad realiserad avkastning. Detta eftersom min strategi är baserad på "köp och behåll" och är inte värdebaserad. Jag är helt enkelt inte tillräkligt insatt och kunnig för att ta köp/sälj beslut baserat på ett företags värderingar. Därför har jag sedan jag aktivt påbörjade min resa mot en "mindre inrutad vardag" hållit mig (relativt) strikt till en

Nyckeltal December 2021

December 2021 Snart dags för en årssammanställning men först en snabb överblick av nuläget. Portföljen innehåller 146 aktier och 9 fonder. Portföljvärde Aktier - 2 425 000kr Fonder - 1 185 000kr Utdelningsprognos per år 88 000kr Utdelningstillväxt YTD 8,5% (mål >6%) Direktavkastning: 4,39% (mål >5%) YoC 6,92% (mål >6%) Avkastning TD Aktier - 43,07% Fonder - 313,12% Totalt - 82,30%

Andra miljonen uppnådd