Fortsätt till huvudinnehåll

Lite gnäll och en veckosummering

Jag följer en hel del av dem som bloggar om aktiesparande också på Twitter - mitt konto kommer snart. Där dyker det ibland upp de, för mig, mest häpnadsväckande inlägg om synen på skatter och om hur "fientliga" dessa är mot "vår" ekonomiska frihet. Efter det senaste utspelet om bland annat Nordea och deras ökade skatter/avgifter på allt mellan 2-10 miljarder (flera så kallade räkneexempel?) var jag på väg att skriva ett inlägg om hur det, till synes, populistiska gnället ter sig mot det faktiska utfallet men insåg att jag själv bara skulle bidra ytterligare i gnäll-floden. Därför blir det istället en uppdatering av porföljsammansättningen efter veckans utdelningar och nyinvesteringar.

Börjar med veckan portföljutveckling.
Portföljutveckling v.20 - 2017
Har inte något resonemang om huruvida detta är bra eller mindre bra men det går väl ändå att summera som inte dåligt.

Veckans händelser.

Utdelningar och köp vecka 20
Då alla köp är nya i portföljen fortsätter diversifieringen av densamma. Den största anledningen till dessa småköp är att jag har satt ett mål att försöka få utdelningar varje månad. Jag upplever det i alla fall positivt då jag investerar brett i fler sektorer/branscher och därmed sprider enskilda riskmoment. Huruvida mina analyser av företagens stabilitet, utvecklingspotential och allmän direktion kommer att stå sig får helt enkelt tiden avgöra.

Portföljen har nu följande sammansättning.
Maj 2017
Maj 2017
Börjar nu fundera om min tidiga prognos om att kunna nå en total utdelningsnivå på 18.000:- i år var lite för optimistisk? Enligt utdelningskalendern har nu de största, sett till kr, utdelningsmånaderna passerats och summa summarum så här långt hamnar på ca. hälften av målet.

Maj 2017

Efter en snabb överslagsberäkning lär resultatet för året hamna runt 15.000:- - 16.000:- istället. Jag hade i min iver att göra prognoser räknat på ett utfall på utdelningarna baserat på hela årets beräknade sparbelopp investerat på en gång i början av året och inte utsprid månad till månad. Får återkomma med en reviderad målbild efter justering av DA utvecklingen baserad på månadsvisa investeringar.

Har ni också prognoser på era investeringar; vad är era mål?
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…