Fortsätt till huvudinnehåll

Lite gnäll och en veckosummering

Jag följer en hel del av dem som bloggar om aktiesparande också på Twitter - mitt konto kommer snart. Där dyker det ibland upp de, för mig, mest häpnadsväckande inlägg om synen på skatter och om hur "fientliga" dessa är mot "vår" ekonomiska frihet. Efter det senaste utspelet om bland annat Nordea och deras ökade skatter/avgifter på allt mellan 2-10 miljarder (flera så kallade räkneexempel?) var jag på väg att skriva ett inlägg om hur det, till synes, populistiska gnället ter sig mot det faktiska utfallet men insåg att jag själv bara skulle bidra ytterligare i gnäll-floden. Därför blir det istället en uppdatering av porföljsammansättningen efter veckans utdelningar och nyinvesteringar.

Börjar med veckan portföljutveckling.
Portföljutveckling v.20 - 2017
Har inte något resonemang om huruvida detta är bra eller mindre bra men det går väl ändå att summera som inte dåligt.

Veckans händelser.

Utdelningar och köp vecka 20
Då alla köp är nya i portföljen fortsätter diversifieringen av densamma. Den största anledningen till dessa småköp är att jag har satt ett mål att försöka få utdelningar varje månad. Jag upplever det i alla fall positivt då jag investerar brett i fler sektorer/branscher och därmed sprider enskilda riskmoment. Huruvida mina analyser av företagens stabilitet, utvecklingspotential och allmän direktion kommer att stå sig får helt enkelt tiden avgöra.

Portföljen har nu följande sammansättning.
Maj 2017
Maj 2017
Börjar nu fundera om min tidiga prognos om att kunna nå en total utdelningsnivå på 18.000:- i år var lite för optimistisk? Enligt utdelningskalendern har nu de största, sett till kr, utdelningsmånaderna passerats och summa summarum så här långt hamnar på ca. hälften av målet.

Maj 2017

Efter en snabb överslagsberäkning lär resultatet för året hamna runt 15.000:- - 16.000:- istället. Jag hade i min iver att göra prognoser räknat på ett utfall på utdelningarna baserat på hela årets beräknade sparbelopp investerat på en gång i början av året och inte utsprid månad till månad. Får återkomma med en reviderad målbild efter justering av DA utvecklingen baserad på månadsvisa investeringar.

Har ni också prognoser på era investeringar; vad är era mål?
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…

Miljonärsdrömmar

I och med den senaste löneutbetalningen uppnådde jag en liten drömgräns - den att vara (brutto)miljonär - och det är alltså så här det känns att äga en miljon - precis som vanligt.

Vet inte om det är att skulderna är nästan lika stora som själva kapitaltillgången eller om en miljon helt enkelt inte smäller lika högt längre som inte ger mig den där kicken jag trodde jag skulle få. Men oavsett hur det känns så är det ändå rätt häftigt att jag har sparat ihop så pass mycket kapital - att det faktiskt går.

Nu är maskinen igång och nästa milstolpe blir att nå en miljon i aktiekapital vilket jag räknar (iskallt) med att uppnå om cirka fyra år. Realistiskt? Förhoppningsvis. I alla fall om jag aktivt fortsätter att spara och förvalta så mycket så möjligt av intjänat kapital.

Tanken just nu är att bekvämt börja trappa ner runt 55 för att senast vid 58 kunna njuta av det goda livet utan alltför många måsten. Vad är era drömmar och mål?

Nytt i november

Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller tele…