Fortsätt till huvudinnehåll

April

Kom på att jag kanske skulle summera April innan Maj tar slut. Vet inte hur jag skall tolka nedanstående graf men +4,40% istället för mina 1,80% låter ju mer tillfredställande. Men jag skall deppar inte för det. Med tanke på att portföljen startades i Februari och att den inte kommer att vara komplett förrän i början av nästa år så är jag inte så värst bekymrad över utvecklingen så länge den inte bara visar rött.

 
Förhoppningsvis kommer månadens inköp stärka både den totala avkastningsutvecklingen och utdelningstotalen:
 
Resurs Holding 25
Avega Group B  100
SJR in Scandinavia B  50
Alm. Brand 25
Hemfosa Fastigheter  50
Hennes & Mauritz B  20

Gällande utdelningar har April för min del blivit kulmen på vårens "islossning". Men tanken är att försöka jämna ut fördelningen sett över månaderna - bara för att jag är funtat på det sättet. Inför varje kommande månad investerar jag alla utdelningar och den avsatta sparkvot i nya och befintliga utdelningsaktier för att maximera den månadens utdelningskvot. På så sätt kommer jag att bygga på och diversifiera min portfölj ända fram till Februari nästa år då nästa utdelnings-år påbörjas och en ny taktik tar vid.

 
Ligger för närvarande på en sparkvot på ca.39% +/-5%. Tror inte jag kommer att kunna hålla den nivån sett över sommaren då det generellt går åt mer pengar på grund av ledighet som ofta har element av resor med flyg, hotel och restaurangbesök samt en allmän "leva livet"-attityd. Och eftersom jag inte är den som vill snåla får vi alla se om jag kommer ut i andra ändan av sommaren med en hygglig tyngd på investeringarna.
 
Hur ser ni på avkastningen i förhållande till index?
 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…