Fortsätt till huvudinnehåll

Om Mig

Vem är jag?
En familjefar mitt i livet som utåt kan uppfattas som "etablerad, förverkligad och lyckosam" men som bakom kulisserna verkar känna av en begynnande livskris. "Är detta hur livet skall vara?" är frågan som konstant återkommer. Såhär långt är mitt själfunna svar "nej" - livet har mycket mer att erbjuda - fast det är ju inte gratis. Under tiden som jag funderar vidare på hur livet skall tacklas har jag, genom en plötslig "uppenbarelse", tagit mig an den väldigt intressanta världen av aktier, utdelningar och avkastningar som en möjlig lösning av kostnadsfrågan. Inte för att jag undvikit ett sparande och planerande tidigare men mer att "polletten trillat ner" och därmed också insikten om att här finns betydligt mer att lära.

Varför den här bloggen?
Jag utgår från att det finns andra där ute som befinner sig i samma sits som mig själv och som kan finna det intressant att få en inblick i en resandes reflektioner. Mitt intresse är inte att lätta mitt samvete eller komma med predikningar om vare sig livet eller finanser - fast det kan så klart förekomma sådant också. Detta är främst en blogg för att utveckla mig som både människa och investerare. Men för att utvecklas behövs dialog och där hoppas jag på er interaktion.

Mitt mål?
För att kunna finansiera det liv jag så småningom kommer fram till att jag vill leva så har jag påbörjat en aktieportfölj hos Avanza där det viktigaste är utdelning och utdelningstillväxt. Hur kapitalet utvecklar sig är i sig själv inte det viktigaste även om det så klart gärna får bidra. Slår portföljen ett jämförbart index är det givetvis kul men det är inget som eftersträvas till varje pris.
Då insikten om vad som krävs för ett liv i "frihet" kom till mig i vad jag hoppas är halvvägs i dess skede finns det inte mycket tid kvar att spilla. Inom 7-12 år räknar jag med att väga så tungt i utdelningar att jag till fullo kan uppleva än fler av livets alla aspekter utan att hållas tillbaka av de uppbokade timmarna mellan 8 och 17.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…