Fortsätt till huvudinnehåll

Om Mig

Vem är jag?
En familjefar mitt i livet som utåt kan uppfattas som "etablerad, förverkligad och lyckosam" men som bakom kulisserna verkar känna av en begynnande livskris. "Är detta hur livet skall vara?" är frågan som konstant återkommer. Såhär långt är mitt själfunna svar "nej" - livet har mycket mer att erbjuda - fast det är ju inte gratis. Under tiden som jag funderar vidare på hur livet skall tacklas har jag, genom en plötslig "uppenbarelse", tagit mig an den väldigt intressanta världen av aktier, utdelningar och avkastningar som en möjlig lösning av kostnadsfrågan. Inte för att jag undvikit ett sparande och planerande tidigare men mer att "polletten trillat ner" och därmed också insikten om att här finns betydligt mer att lära.

Varför den här bloggen?
Jag utgår från att det finns andra där ute som befinner sig i samma sits som mig själv och som kan finna det intressant att få en inblick i en resandes reflektioner. Mitt intresse är inte att lätta mitt samvete eller komma med predikningar om vare sig livet eller finanser - fast det kan så klart förekomma sådant också. Detta är främst en blogg för att utveckla mig som både människa och investerare. Men för att utvecklas behövs dialog och där hoppas jag på er interaktion.

Mitt mål?
För att kunna finansiera det liv jag så småningom kommer fram till att jag vill leva så har jag påbörjat en aktieportfölj hos Avanza där det viktigaste är utdelning och utdelningstillväxt. Hur kapitalet utvecklar sig är i sig själv inte det viktigaste även om det så klart gärna får bidra. Slår portföljen ett jämförbart index är det givetvis kul men det är inget som eftersträvas till varje pris.
Då insikten om vad som krävs för ett liv i "frihet" kom till mig i vad jag hoppas är halvvägs i dess skede finns det inte mycket tid kvar att spilla. Inom 7-12 år räknar jag med att väga så tungt i utdelningar att jag till fullo kan uppleva än fler av livets alla aspekter utan att hållas tillbaka av de uppbokade timmarna mellan 8 och 17.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…