Fortsätt till huvudinnehåll

Portföljen

Min portfölj är uppdelad på ett Investeringssparkonto och en Kapitalförsäkring hos respektive Swedbank och Avanza. Jag strävar efter att uppnå en jämn innehavsandel men samtidigt tillåta några få kärninnehav avvika med upp till ~10% av investerat värde per bolag. Just nu har jag 73 bolag i portföljen. Några fler än de 30-40 bolag som jag uppskattade att hamna mellan efter mitt första aktiva investeringsår som började i slutet av februari 2017. Dels beror antalet på att jag gärna vill ha utdelningar så ofta det är möjligt samt åstadkomma en jämn utdelningstakt över året. En annan anledning till varför antalet är stort är att portföljen inte skall påverkas för mycket vid enskilda bolagsrörelser. Nackdelen är att det motsatta gäller och att enskilda uppgångar därmed också "försvinner" i mängden. Nåväl. Tanken är att jag fortsättningsvis aktivt skall balansera portföljfördelningen men som synes nedan är den för stunden mer ojämn än önskvärt.
Januari 2019
Svårt att bestämma mig huruvida en trädkarta (ovan) eller ett tårtdiagram (nedan) ger den mest överblickbara vyn.
Januari 2019
Portföljens sammansättning utifrån dess fördelning i sektorer samt branscher ses nedan. Jag har som mål att uppnå en fördelning om ~8-15% per sektor och mellan 4-8% per bransch.
Januari 2019
Branschen "Fastigheter" sticker helt klart ut just nu eftersom det var där jag började med mina investeringar och därmed har investerat mest men efter kommande innehavsjusteringar kommer det att jämna ut sig.

Portföljens innehav har följande valutafördelning.
Januari 2019
Har här som mål att ligga på  mellan 65%-75% av valutafördelningen exponerad i SEK och fördela de övriga valutorna mellan 5%-10%.

Nu består inte det totala innehavet av bara aktier. Rådande allokering lyder:
Januari 2019
Jag tillför inget till fonderna för tillfället utan fokuserar att maximera mitt kapital allokerat i aktier. Detta eftersom mitt övergripande mål är att maximera utdelningar från aktier så snabbt som det är möjligt för att nå mitt mål att kunna leva mitt liv utan att vara bunden till en allt för inrutad och utstakad väg inom de kommande 10 åren.

Ge gärna feedback på portföljens sammansättningen och dess eventuella brister samt förbisedd potential.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…