Fortsätt till huvudinnehåll

Portföljen

Min portfölj är uppdelad på ett Investeringssparkonto och en Kapitalförsäkring hos respektive Swedbank och Avanza. Jag strävar efter att uppnå en innehavsandel mellan 3-7% men upp till ~10% för kärninnehav i investerat värde per bolag. Just nu har jag 61 bolag i portföljen. Några fler än de 30-40 bolag som jag uppskattade att hamna mellan efter mitt första aktiva investeringsår som började i slutet av februari 2017. Tanken är att jag fortsättningsvis aktivt skall balansera portföljfördelningen men som synes nedan är den för stunden mer ojämn än önskvärt.
September 2018
Svårt att bestämma mig huruvida en trädkarta (ovan) eller ett tårtdiagram (nedan) ger den mest överblickbara vyn.
September 2018
Portföljen sedd utifrån dess fördelning i sektorer samt branscher ses nedan. Jag har som mål att uppnå en fördelning om ~8-15% per sektor och mellan 4-8% per bransch; lite mer i dem som står för mina kärninnehav.
September 2018
Branschen "Fastigheter" sticker helt klart ut just nu eftersom det var där jag började med mina investeringar och därmed har investerat mest men efter kommande innehavsjusteringar kommer det att jämna ut sig.

Portföljens innehav har följande valutafördelning.
September 2018
Ett första mål gällande valutafördelningen är att hamna runt 80% exponering i SEK. Men i förlängningen, med eventuella investeringar på fler marknader som t.ex. Afrika, Asien och Sydamerika, möjligen gå ner till någonstans mellan 65%-75% i SEK och fördela de övriga valutorna mellan 2%-6%.

Nu består inte det totala innehavet av bara aktier. Rådande allokering lyder:
September 2018
Jag strävar efter ett minimum om 50% av mitt kapital allokerat i aktier. Detta eftersom mitt övergripande mål är att maximera utdelningar från aktier så snabbt som det är möjligt för att nå mitt mål att kunna leva mitt liv utan att vara bunden till en allt för inrutad och utstakad väg inom de kommande 10 åren.

Ge gärna feedback på portföljens sammansättningen och dess eventuella brister samt förbisedd potential.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…