Det "populära" uttrycket "börsen ger och börsen tar" går på repeat.
För visst kan det ses som ett vedertaget uttryck numera som definitivt passar in under det rådande börsklimatet.
Det har nog inte undgått någon, som i alla fall investerar i aktier, att börsen fått skrämselhicka av den stigande inflationen i världen.
Jag har nu varit en aktiv investerare i mer än strax över fem år och på denna, relativt, korta men ändå händelserika tid lärt mig en del om vad jag inte lärt mig.
Jag vet, definitivt, nu att jag hade inte hade kunnat agera annorlunda än jag gjort för att eventuellt ha presterat en mer hyffsad realiserad avkastning. Detta eftersom min strategi är baserad på "köp och behåll" och är inte värdebaserad. Jag är helt enkelt inte tillräkligt insatt och kunnig för att ta köp/sälj beslut baserat på ett företags värderingar.
Därför har jag sedan jag aktivt påbörjade min resa mot en "mindre inrutad vardag" hållit mig (relativt) strikt till en plan - min plan. En plan som är livslång, förhoppningsvis över generationer, och som inriktar sig på återinvesteringar från vinstgivande bolag. En plan som genererar en logaritmisk utveckling av värde över tid och därmed också en avkastning som kommer att täcka min och min familjs grundläggande försörjning framöver.
Som vanligt lägger jag ut texten innan jag ger er utfallet som sedan 1:a januari 2022 kan sammanställas under följande punkter:
Hitintills i år, har portföljen vuxit till nuvarande 150 företag.
Portföljvärdet har, med nedgången så här långt, gått från 2021 slutnivå med en avkastning på ca. -29%. I siffror är det ca. -769 000:-
Är då detta "bra" enligt min plan? Både och. Det är klart att om jag hade sålt på toppen och köpt nu så hade jag haft nästan 770 000:- mer vilket hade varit kanon men som sagt högst orealstiskt med tanke på min egna förmåga. Men samtidigt har jag fortsatt att månadsspara och investeringa i mina befintliga, men också nya, företag när jag ser potential för en framtida och långvarig (direkt-)avkastning. I år har de ~220 000:- som jag investerat fått utdelningsprognosen att växa från fjolårets utfall på ~67 000:- (efter skatt) per år till årets 96 000:- (före skatt).
Som med den föregående "Corona-dippen" är den största "förtjänsten" att majoriteten av årets investeringar har gjorts i företag, som i och med nedgången, sett till deras kapital, är rejält undervärderade och därmed, på sikt, har en potentiellt stor uppsida. De två aspekterna tillsammans, direkt avkastning och värdeutveckling, föder min "snöboll" logaritsmiskt och gör mig och min portfölj trygg fastän en nedgång av denna grad inträffar.
Jag kan såklart inte förutse framtiden men jag känner mig oerhört trygg i min strategi att målinriktat fortsätta investera i vinstdrivande bolag oavsett börsklimat. En strategi som under de senaste sju åren givit mig ~9% i genomsnittlig årlig utveckling (CAGR) inklusive året nedgång hitintills.
Jag kan såklart inte förutse framtiden men jag känner mig oerhört trygg i min strategi att målinriktat fortsätta investera i vinstdrivande bolag oavsett börsklimat. En strategi som under de senaste sju åren givit mig ~9% i genomsnittlig årlig utveckling (CAGR) inklusive året nedgång hitintills.
Kommentarer
Skicka en kommentar