Fortsätt till huvudinnehåll

Räknar på räknandet

Jag har skapat ett Excel-ark som skall ge mig en överblick för hur mitt sparande kan komma att gå beroende på mitt månadssparande samt ett uppskattat avkastningsmål och förmodad utdelningstillväxt. Den har i takt med min portföljuppbyggnad under de senaste månaderna justerats och utvecklats i ett försök att få en så korrekt prognos som det är möjligt.

Dock blir jag inte klok på hur jag bör fördela summorna? Vad skall t.ex. avkastningen baseras på - ackumulerat sparat kapital inkl. eller exkl. direktavkastning? Och med det så blir följdfrågan vad direktavkastningen skall beräknas på - ackumulerat sparat kapital inkl. eller exkl. avkastning? Ett litet moment 22.

Exempelvis har jag hittills i år köpt papper för ~360.000:-, inkl. ~11.000:- i utdelningar hitintills, och om jag inte köper mer i år kommer jag att landa på ~15.000:- i utdelningar per den sista december - ~4,10% i DA.

Om vi antar att utdelningstillväxten nästa år kommer att hamna på 9% innebär det då att, allt annat lika, jag kan förvänta mig ~4,47% i DA - dvs. ~16.200:-?

Hur blir det då om vi lägger till ett månadssparande?

Är det någon därute som har gjort något liknande och fått det att stämma som kan hjälpa mig? Tänker jag rätt eller är jag helt av banan?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…