Fortsätt till huvudinnehåll

Index schmindex

Ibland får jag intrycket, framförallt via diverse bloggar och twitter, att det här med att ha en portfölj som "slår" index på något sätt är en viktig värdemätare. För mig är det lite av en kukmätartävling.

Rent logiskt, trots "avunden", finns varken en specifik vinnare eller förlorare i en sådan jämförelse. Nu fick min portfölj en stark avslutning på den gångna veckan och sköt upp över index.
Avanza Portföljutveckling 2017
Är jag nu bättre eller sämre än andra? Från ett rent statistisk perspektiv är det så klart så. Men för min egen del kan jag glädjas för avkastningen både i min egna portfölj och andras portföljer alldeles oavsett om de har slagit index eller inte.

Den enda jag egentligen kan jämföra mig med är ju mig själv. För även om jag med mina investeringar presterar bättre än andra betyder det automatiskt inte att jag har större avkastning denna vecka jämfört med föregående.

Uppgången för mig det gångna veckoslutet ledes av Ratos, Resurs Holding och Clas Ohlson. Tre bolag inom tre olika sektorer som fick en mer eller mindre simultan signal från marknaden. Där ligger fundamentala faktorer bakom men också en hel del "följa John"-beteende.

Oavsett min relativa position till index och andra investerare så bygger jag min portfölj utifrån min risknivå och målsättning. Jag "jagar" framförallt en hög direktavkastning för att på så sätt kunna bygga upp en den reella finansiella grund jag behöver för nå mitt mål om att kunna leva på portföljens avkastningar, om jag så väljer, inom 10 år.

Så index i all ära men jag är glad och nöjd så länge portföljen rör sig framåt och uppåt, i det långa loppet, och att jag uppnår mina mål utan att spela roulett med mina investeringar.

Hur förhåller ni er till index? Har ni egna mål eller är just index målet?

Kommentarer

  1. Fråga, varför finns det index över huvud taget? Det är ju ett mått på hur medelvärdet av specifika aktier (finns många index att mäta sig mot) rört sig över en specifik period. Den vanligaste anledningen till att vilja slå ett index är väl för att mäta om ens handplockade aktieportfölj gått lika eller bättre än det index man jämför sig mot. Misslyckas du, vilket övervägande delen av stockpickers gör så bevisar det det hade lönat sig bättre att vara investerad i en indexfond. Slår du index så är det nog mest ditt ego som får en boost. Att lyckas slå index enstaka år går säkert men över 10-20år i rad är det få förunnat. Själv resonerar jag som du, index betyder ingenting, det viktiga är att mina utdelningar trillar in.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar Procentpanik. Japp, precis så, utdelningar viktigast men dock inte på bekostnad av dåliga bolag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…