Fortsätt till huvudinnehåll

Index schmindex

Ibland får jag intrycket, framförallt via diverse bloggar och twitter, att det här med att ha en portfölj som "slår" index på något sätt är en viktig värdemätare. För mig är det lite av en kukmätartävling.

Rent logiskt, trots "avunden", finns varken en specifik vinnare eller förlorare i en sådan jämförelse. Nu fick min portfölj en stark avslutning på den gångna veckan och sköt upp över index.
Avanza Portföljutveckling 2017
Är jag nu bättre eller sämre än andra? Från ett rent statistisk perspektiv är det så klart så. Men för min egen del kan jag glädjas för avkastningen både i min egna portfölj och andras portföljer alldeles oavsett om de har slagit index eller inte.

Den enda jag egentligen kan jämföra mig med är ju mig själv. För även om jag med mina investeringar presterar bättre än andra betyder det automatiskt inte att jag har större avkastning denna vecka jämfört med föregående.

Uppgången för mig det gångna veckoslutet ledes av Ratos, Resurs Holding och Clas Ohlson. Tre bolag inom tre olika sektorer som fick en mer eller mindre simultan signal från marknaden. Där ligger fundamentala faktorer bakom men också en hel del "följa John"-beteende.

Oavsett min relativa position till index och andra investerare så bygger jag min portfölj utifrån min risknivå och målsättning. Jag "jagar" framförallt en hög direktavkastning för att på så sätt kunna bygga upp en den reella finansiella grund jag behöver för nå mitt mål om att kunna leva på portföljens avkastningar, om jag så väljer, inom 10 år.

Så index i all ära men jag är glad och nöjd så länge portföljen rör sig framåt och uppåt, i det långa loppet, och att jag uppnår mina mål utan att spela roulett med mina investeringar.

Hur förhåller ni er till index? Har ni egna mål eller är just index målet?

Kommentarer

  1. Fråga, varför finns det index över huvud taget? Det är ju ett mått på hur medelvärdet av specifika aktier (finns många index att mäta sig mot) rört sig över en specifik period. Den vanligaste anledningen till att vilja slå ett index är väl för att mäta om ens handplockade aktieportfölj gått lika eller bättre än det index man jämför sig mot. Misslyckas du, vilket övervägande delen av stockpickers gör så bevisar det det hade lönat sig bättre att vara investerad i en indexfond. Slår du index så är det nog mest ditt ego som får en boost. Att lyckas slå index enstaka år går säkert men över 10-20år i rad är det få förunnat. Själv resonerar jag som du, index betyder ingenting, det viktiga är att mina utdelningar trillar in.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar Procentpanik. Japp, precis så, utdelningar viktigast men dock inte på bekostnad av dåliga bolag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…