Fortsätt till huvudinnehåll

Aktiv Juni

Jag han knappt skriva föregående inlägg om min idétorka förrän familjen drog iväg på semester till franska och italienska rivieran. En väldigt kostsam resa där jag till och med fick för mig att slänga 50 Euro i en papperskorg - den biten får bli ett eget inlägg en annan gång.

Jag har under den senaste månaden funderat en hel del på mitt innehav i (aktie)fonder. Dels över det faktum att innehavet ligger i en gammal fond-depå, öppnad 1998, med en rejäl skattenivå på vinsterna, dels över de höga förvaltningskostnaderna samt det att de är just rena aktiefonder. Efter en del inläsning, bl.a. "Ta skatten och byt till ISK", tog jag mod till mig och sålde av den post som har haft sämst värdeutveckling hitintills; Swedbank Robur Europafond.

Hur som helst; på den första sightseeing-fria dagen fick jag för mig att logga in på Avanza när jag ändå satt där vid poolen och läppjade på en öl i godan ro. Med pengarna från fond-försäljningen och den negativa utvecklingen på börsen - rea läge - gjorde jag en "raid" där i solstolen.

Köp Juni 2017
Nya i portföljen för månaden blev Pegroco Invest, Akelius Residential Pref,  Svedbergs B samt Creades A. Detta innebär att portföljsammansättningen i början av Juli lyder:
Juni 2017
Juni 2017
Liksom börsen utvecklades portföljen negativt under Juni månad. Känner mig dock OK med den nedgången.
 


 Med de senaste köpen finns det nu utdelningar för varje månad.
Juni 2017
Jag har fortfarande svårt för att förmå mig att investera utanför Europa och mottar gärna tips. Dessutom behöver jag definitivt vägledning för mina fonder - skall jag flytta dem rakt av till ISK eller skall jag byta allt eller delar mot indexfonder, räntefonder eller andra aktiefonder med lägre förvaltningsavgifter?

För övrigt var det supergött att få komma iväg från vardagen och få känna på riktig sommar gentemot den variant vi för tillfället(?) har här hemma. Nu återstår ett fåtal arbetsdagar innan det blir långledigt. Det ser jag fram emot.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…