Fortsätt till huvudinnehåll

Aktiv Juni

Jag han knappt skriva föregående inlägg om min idétorka förrän familjen drog iväg på semester till franska och italienska rivieran. En väldigt kostsam resa där jag till och med fick för mig att slänga 50 Euro i en papperskorg - den biten får bli ett eget inlägg en annan gång.

Jag har under den senaste månaden funderat en hel del på mitt innehav i (aktie)fonder. Dels över det faktum att innehavet ligger i en gammal fond-depå, öppnad 1998, med en rejäl skattenivå på vinsterna, dels över de höga förvaltningskostnaderna samt det att de är just rena aktiefonder. Efter en del inläsning, bl.a. "Ta skatten och byt till ISK", tog jag mod till mig och sålde av den post som har haft sämst värdeutveckling hitintills; Swedbank Robur Europafond.

Hur som helst; på den första sightseeing-fria dagen fick jag för mig att logga in på Avanza när jag ändå satt där vid poolen och läppjade på en öl i godan ro. Med pengarna från fond-försäljningen och den negativa utvecklingen på börsen - rea läge - gjorde jag en "raid" där i solstolen.

Köp Juni 2017
Nya i portföljen för månaden blev Pegroco Invest, Akelius Residential Pref,  Svedbergs B samt Creades A. Detta innebär att portföljsammansättningen i början av Juli lyder:
Juni 2017
Juni 2017
Liksom börsen utvecklades portföljen negativt under Juni månad. Känner mig dock OK med den nedgången.
 


 Med de senaste köpen finns det nu utdelningar för varje månad.
Juni 2017
Jag har fortfarande svårt för att förmå mig att investera utanför Europa och mottar gärna tips. Dessutom behöver jag definitivt vägledning för mina fonder - skall jag flytta dem rakt av till ISK eller skall jag byta allt eller delar mot indexfonder, räntefonder eller andra aktiefonder med lägre förvaltningsavgifter?

För övrigt var det supergött att få komma iväg från vardagen och få känna på riktig sommar gentemot den variant vi för tillfället(?) har här hemma. Nu återstår ett fåtal arbetsdagar innan det blir långledigt. Det ser jag fram emot.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…