Fortsätt till huvudinnehåll

Smygande September

Jobb, skola, aktiviteter - allt är åter. September är en övergångsmånad för oss, mellan semester och galej, till inrutad vardag. Men den smyger sig liksom på en, lite pö om pö, och plötsligt så är man tillbaka i mer eller mindre välbekanta spår igen - i full fart mot jul. Som vanligt, när en månad övergår i nästa, så är det dags för en uppsummering.

Eftersom det är mitt första aktiva år på börsen är jag nöjd så länge det går uppåt i portföljen och det gjorde det i september på detta sätt:
Avanza portföljutveckling september 2017
Detta innebar att det blev ett nytt "all time high" för portföljen för i år vilket alltid är kul.
Avanza portföljutveckling 2017
Förutom det förutbestämda månadssparandet har följande utdelningar spätt på köpkraften denna september.
Utdelningar i september 2017
För de medlen inköptes följande aktier:
Inköp i september 2017
Crius Energy Trust, K2A Knaust & Andersson Pref och Omega Healthcare Investors Inc. är tre nya bekantskaper för portföljen. Speciellt Crius och Omega är extra spännande då de tar mig in på nya territorier och marknader som har en valutaknorr och utomeuropeiska influenser. Dessutom fick portföljen i och med Crius en månadsutdelare.

Dessa inköp ökade utdelningssumman med 1.511,84:- för året och nu ser utdelningskalendern ut på följande vis:
Utdelningskalendern
I och med att Karo Pharma fick igenom sitt uppköp av Weifa igår har jag tagit bort den ur portföljen men med de tre nytillskotten nämnda ovan består nu portföljen av 35 innehav enligt följande fördelning:
Portföljinnehav september 2017
Samma bild från ett annat perspektiv:
Portföljinnehav september 2017
Det är på inget sätt en jämnviktad portfölj men så är det också mitt första aktiva år med den. Mitt mål för året är att maximera den totala utdelningsnivån. Följande graf speglar jakten:
Portföljutveckling 2017
Innan jag öppnade portföljen körde jag många scenarier för att testa olika strategier, möjliga utfall och optimala köp för att kunna nå mitt uppsatta mål om ~360.000:- i årlig utdelning inom ~10 år. I och med dessa beräkningar och baserat på mina givna förutsättningar, hamnade årets utdelningsmål på 18.000:-.

Tidigare i år tvivlade jag på huruvida jag faktiskt hade räknat "rätt" och frågade er läsare om någon annan tänkte i mina banor. Fick dock inget svar då men allt eftersom börsen och portföljen med den tickat på så har bitarna fallit på plats. Såhär ser utfallet ut hitintills jämfört med prognosen:
Utdelningsutfall vs. prognos 2017
Som det ser ut nu kommer portföljens utdelningar för 2017 faktiskt överstiga årsmålet med någon procent. Men redan nu, allt annat oförändrat, är portföljens totala utdelningskapacitet uppe i +24.000:- under 2018. Med fortsatt månadssparande och återinvestering av utdelningarna samt en förväntad utdelningstillväxt på 6% ser jag inget som stoppar portföljen från att kunna nå nästa år uppsatta utdelningsmål på 36.000:-.

Är ni också lika glada i siffror och uppföljning som jag? Vad har ni för mål och hur har ni kommit fram till dem?Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…