Fortsätt till huvudinnehåll

Smygande September

Jobb, skola, aktiviteter - allt är åter. September är en övergångsmånad för oss, mellan semester och galej, till inrutad vardag. Men den smyger sig liksom på en, lite pö om pö, och plötsligt så är man tillbaka i mer eller mindre välbekanta spår igen - i full fart mot jul. Som vanligt, när en månad övergår i nästa, så är det dags för en uppsummering.

Eftersom det är mitt första aktiva år på börsen är jag nöjd så länge det går uppåt i portföljen och det gjorde det i september på detta sätt:
Avanza portföljutveckling september 2017
Detta innebar att det blev ett nytt "all time high" för portföljen för i år vilket alltid är kul.
Avanza portföljutveckling 2017
Förutom det förutbestämda månadssparandet har följande utdelningar spätt på köpkraften denna september.
Utdelningar i september 2017
För de medlen inköptes följande aktier:
Inköp i september 2017
Crius Energy Trust, K2A Knaust & Andersson Pref och Omega Healthcare Investors Inc. är tre nya bekantskaper för portföljen. Speciellt Crius och Omega är extra spännande då de tar mig in på nya territorier och marknader som har en valutaknorr och utomeuropeiska influenser. Dessutom fick portföljen i och med Crius en månadsutdelare.

Dessa inköp ökade utdelningssumman med 1.511,84:- för året och nu ser utdelningskalendern ut på följande vis:
Utdelningskalendern
I och med att Karo Pharma fick igenom sitt uppköp av Weifa igår har jag tagit bort den ur portföljen men med de tre nytillskotten nämnda ovan består nu portföljen av 35 innehav enligt följande fördelning:
Portföljinnehav september 2017
Samma bild från ett annat perspektiv:
Portföljinnehav september 2017
Det är på inget sätt en jämnviktad portfölj men så är det också mitt första aktiva år med den. Mitt mål för året är att maximera den totala utdelningsnivån. Följande graf speglar jakten:
Portföljutveckling 2017
Innan jag öppnade portföljen körde jag många scenarier för att testa olika strategier, möjliga utfall och optimala köp för att kunna nå mitt uppsatta mål om ~360.000:- i årlig utdelning inom ~10 år. I och med dessa beräkningar och baserat på mina givna förutsättningar, hamnade årets utdelningsmål på 18.000:-.

Tidigare i år tvivlade jag på huruvida jag faktiskt hade räknat "rätt" och frågade er läsare om någon annan tänkte i mina banor. Fick dock inget svar då men allt eftersom börsen och portföljen med den tickat på så har bitarna fallit på plats. Såhär ser utfallet ut hitintills jämfört med prognosen:
Utdelningsutfall vs. prognos 2017
Som det ser ut nu kommer portföljens utdelningar för 2017 faktiskt överstiga årsmålet med någon procent. Men redan nu, allt annat oförändrat, är portföljens totala utdelningskapacitet uppe i +24.000:- under 2018. Med fortsatt månadssparande och återinvestering av utdelningarna samt en förväntad utdelningstillväxt på 6% ser jag inget som stoppar portföljen från att kunna nå nästa år uppsatta utdelningsmål på 36.000:-.

Är ni också lika glada i siffror och uppföljning som jag? Vad har ni för mål och hur har ni kommit fram till dem?Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…