Fortsätt till huvudinnehåll

Min ekvation


Jag har excel-blad efter excel-blad fyllda av siffror över inkomster, utgifter, modeller och beräkningar. Men ingen direkt måluppfyllnad. Men så stötte jag på ett blogginlägg av Frihetsmaskinen som fick mig att tänka och ut kom en ekvation - min Frihetsekvation.

Jag började spara aktivt efter att spenderat senaste julen att tänka på var jag är i livet - vem är jag, vad gör jag, vad är det som får mig att gå upp på morgonen - en liten livskris helt enkelt. Då dessa frågor inte alltid har kristallklara svar hamnade jag framför datorn där jag av, förmodad, slump kom in på Petruskos sida och började läsa hans resa och tankar.

Det slog mig då att jag helt enkelt hamnat i Svensson-läget, dvs. villa, Volvo och vovve. Inrutat och förutsägbart till max. Varje dag den andra lik i en loop utan ände. Skall inte bli för filosofisk men det är helt klart svårare att se och tänka på en förändring när ens vardag är som en måndag hela veckan.

Så fick jag skymt av ett ljus i tunneln, ekonomisk frihet, en nyckel till dörren ut ur velodromen.

Även om jag personligen redan nu hade kunnat hoppa av ekorrhjulet så har jag barn som jag vill ge en uppväxt fylld med upplevelser. Att vara förälder innebär just det tycker jag - att ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet som det är möjligt. Vår gemensamma tid fram tills de står på något så när egna ben är en faktor som jag har tagit i beaktning för att identifiera mitt mål.

Mina föräldrar var inga höginkomsttagare men gjorde i princip allt för att vi barn skulle få en kärleksfull och omtänksam uppväxt. Detta i sin tur ledde till att de fick spara in på andra utgifter, framförallt utgifter som skulle ha gjort deras egna liv lite enklare. Detta påverkade mig så pass att jag från relativt tidig ålder försökte hitta egna inkomster, t.ex. tidningsförsäljning, för att de inte skulle behöva spendera för mycket på mig. Köpte t.ex. min första dator med hopsparade pengar.

Den sparsamheten har nu, när uppenbarelsen om en möjlig väg mot frihet slog mig, redan givit mig en grundplåt att stå på. Ytterligare en faktor att ta i beaktning.

Så slutsatsen efter julen var att livet består av så mycket mer än att jobba - jag vill leva för att jobba och inte tvärtom. Men livet kostar. Olika mycket i olika skeden och än så länge går det inte att undkomma det monetära systemet. Efter att ha analyserat mitt nuvarande liv och ett liv med barnen utflugna uppenbarades både ett avkastningsmål och utifrån det också ett sparmål.

Fram tills nu hade jag egentligen inte sett dessa variabler som något annat än siffror i nämnda excel-ark. Men så slog det mig att de tillsammans faktisk utgör en ekvation. En ekvation som på sitt sätt ger uttryck för en av många former av frihet som jag strävar efter.

Så ekvationen lyder såhär:
  • Frihet = Tid * Avkastningsmål * Sparmål - eller kort - Fri = TAS ;-)
Nåväl, full Frihet uppnås, baserat på vad vi vet om omvärlden idag, vid 100% och i rådande stund är variablerna värderade enligt följande:
  • Tid är satt till 10 år av vilket jag har avverkat ~6%.
  • Avkastningsmål är satt till 360.000:-/år av vilket jag har uppnått ~7%.
  • Sparmål är, egentligen flytande men utifrån Tid och Avkastningsmål, aggressivt satt till 4.000.000:- varav jag har uppnått ~25%.
Detta ger följande nivå av Frihet:
  • F = (1/3*6/100 + 1/3*7/100+1/3*25/100)*100 = (28/300)*100 = 9,33%
Rätt OK, tycker jag själv, med tanke på att jag inte varit en aktiv investerare mer än knappt 8 månader.
 
Frågor på det?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…