Fortsätt till huvudinnehåll

Min ekvation


Jag har excel-blad efter excel-blad fyllda av siffror över inkomster, utgifter, modeller och beräkningar. Men ingen direkt måluppfyllnad. Men så stötte jag på ett blogginlägg av Frihetsmaskinen som fick mig att tänka och ut kom en ekvation - min Frihetsekvation.

Jag började spara aktivt efter att spenderat senaste julen att tänka på var jag är i livet - vem är jag, vad gör jag, vad är det som får mig att gå upp på morgonen - en liten livskris helt enkelt. Då dessa frågor inte alltid har kristallklara svar hamnade jag framför datorn där jag av, förmodad, slump kom in på Petruskos sida och började läsa hans resa och tankar.

Det slog mig då att jag helt enkelt hamnat i Svensson-läget, dvs. villa, Volvo och vovve. Inrutat och förutsägbart till max. Varje dag den andra lik i en loop utan ände. Skall inte bli för filosofisk men det är helt klart svårare att se och tänka på en förändring när ens vardag är som en måndag hela veckan.

Så fick jag skymt av ett ljus i tunneln, ekonomisk frihet, en nyckel till dörren ut ur velodromen.

Även om jag personligen redan nu hade kunnat hoppa av ekorrhjulet så har jag barn som jag vill ge en uppväxt fylld med upplevelser. Att vara förälder innebär just det tycker jag - att ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet som det är möjligt. Vår gemensamma tid fram tills de står på något så när egna ben är en faktor som jag har tagit i beaktning för att identifiera mitt mål.

Mina föräldrar var inga höginkomsttagare men gjorde i princip allt för att vi barn skulle få en kärleksfull och omtänksam uppväxt. Detta i sin tur ledde till att de fick spara in på andra utgifter, framförallt utgifter som skulle ha gjort deras egna liv lite enklare. Detta påverkade mig så pass att jag från relativt tidig ålder försökte hitta egna inkomster, t.ex. tidningsförsäljning, för att de inte skulle behöva spendera för mycket på mig. Köpte t.ex. min första dator med hopsparade pengar.

Den sparsamheten har nu, när uppenbarelsen om en möjlig väg mot frihet slog mig, redan givit mig en grundplåt att stå på. Ytterligare en faktor att ta i beaktning.

Så slutsatsen efter julen var att livet består av så mycket mer än att jobba - jag vill leva för att jobba och inte tvärtom. Men livet kostar. Olika mycket i olika skeden och än så länge går det inte att undkomma det monetära systemet. Efter att ha analyserat mitt nuvarande liv och ett liv med barnen utflugna uppenbarades både ett avkastningsmål och utifrån det också ett sparmål.

Fram tills nu hade jag egentligen inte sett dessa variabler som något annat än siffror i nämnda excel-ark. Men så slog det mig att de tillsammans faktisk utgör en ekvation. En ekvation som på sitt sätt ger uttryck för en av många former av frihet som jag strävar efter.

Så ekvationen lyder såhär:
  • Frihet = Tid * Avkastningsmål * Sparmål - eller kort - Fri = TAS ;-)
Nåväl, full Frihet uppnås, baserat på vad vi vet om omvärlden idag, vid 100% och i rådande stund är variablerna värderade enligt följande:
  • Tid är satt till 10 år av vilket jag har avverkat ~6%.
  • Avkastningsmål är satt till 360.000:-/år av vilket jag har uppnått ~7%.
  • Sparmål är, egentligen flytande men utifrån Tid och Avkastningsmål, aggressivt satt till 4.000.000:- varav jag har uppnått ~25%.
Detta ger följande nivå av Frihet:
  • F = (1/3*6/100 + 1/3*7/100+1/3*25/100)*100 = (28/300)*100 = 9,33%
Rätt OK, tycker jag själv, med tanke på att jag inte varit en aktiv investerare mer än knappt 8 månader.
 
Frågor på det?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…