Fortsätt till huvudinnehåll

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Utdelningar Jan-Feb 2018
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, placerats i portföljen under dessa två månader.
Inköp Jan-Feb 2018
Förutom påfyllnad av prisvärda befintliga innehav för att få upp dess YoC blev det följande nya bekantskaper:
  • Vistin Pharma som kom in som en "ersättare" för Weifa inom Hälsovård/Läkemedel.
  • Nordea Bank levererar bra resultat och ser ut att vara snäppet bättre fundamentalt gentemot sina kollegor.
  • Tryg utökar diversifieringen inom finanssektorn.
Totalt ökade den årliga utdelningssumman med 1.152,27:- i och med dessa inköp. De kommande månaderna är de som, för tillfället, delar ut mest och jag hoppas, med hjälp av dessa, komma upp i den spartakt som jag planerat för året. Utdelningskalendern ger följande bild av utdelningsspridningen över året:
Utdelningskalendern Feb 2018
Det är nu är 49 bolag i portföljen som bidrar till snöbollen och fördelningen dem emellan är enligt följande:
Porföljinnehav Feb 2018
Portföljinnehav Feb 2018
Portföljens fördelning i dess sektorer och branscher är nu:
Portföljallokering Feb 2018
Börsen har varit lite smått volatil sedan december och det har inte varit jättelätt att sitta still i båten. Speciellt inte som nybörjare. Men jag är inte med i leken för att göra snabba klipp; långsiktighet eftersträvas.

Jag grämer mig ändå att jag inte var mer uppmärksam på råden och signalerna under senhösten. Hade jag varit det så hade i alla fall min andel i H&M inte varit så stor som den fortfarande är. De pengarna hade säkerligen gjort ett bättre arbete i något annat bolag. Efter uppgången/återhämtningen i januari landade februari ändå väl efter en brant inledning.

Portföljutveckling Feb 2018
Lite intressant är det att jag tycks bli mer och mer accepterande av dessa röda siffror och det oroar mig lite. Vill inte bli för passiv men heller inte defensiv. Svår balansgång. Speciellt när min prioritet är att trycka upp utdelningsandelen så högt det bara går och så snabbt det bara går. Fast inte på bekostnad av portföljens soliditet.

För året är det än så länge minus och med läget i världen ser det inte ut som där kommer att finnas många ljusglimtar att fånga den närmsta tiden. Men som sagt så är det den trägna som vinner i längden; hoppas vi.

Portföljutveckling 2018
Jag hoppas få mer ork framöver så antalet inlägg blir fler än vad trenden antyder just nu. Tänker att en pensionsöversyn ligger i tiden. Dessutom är jag sugen på att diskutera min ansats till mitt sparande där högsta möjliga utdelning på kortast tid är målet.

Har ni någon fråga på mitt sparande eller för den delen ert egna som jag skulle kunna ta upp?

Med vänlig hälsning. Marty


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…

Miljonärsdrömmar

I och med den senaste löneutbetalningen uppnådde jag en liten drömgräns - den att vara (brutto)miljonär - och det är alltså så här det känns att äga en miljon - precis som vanligt.

Vet inte om det är att skulderna är nästan lika stora som själva kapitaltillgången eller om en miljon helt enkelt inte smäller lika högt längre som inte ger mig den där kicken jag trodde jag skulle få. Men oavsett hur det känns så är det ändå rätt häftigt att jag har sparat ihop så pass mycket kapital - att det faktiskt går.

Nu är maskinen igång och nästa milstolpe blir att nå en miljon i aktiekapital vilket jag räknar (iskallt) med att uppnå om cirka fyra år. Realistiskt? Förhoppningsvis. I alla fall om jag aktivt fortsätter att spara och förvalta så mycket så möjligt av intjänat kapital.

Tanken just nu är att bekvämt börja trappa ner runt 55 för att senast vid 58 kunna njuta av det goda livet utan alltför många måsten. Vad är era drömmar och mål?

Nytt i november

Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller tele…