Fortsätt till huvudinnehåll

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Utdelningar Jan-Feb 2018
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, placerats i portföljen under dessa två månader.
Inköp Jan-Feb 2018
Förutom påfyllnad av prisvärda befintliga innehav för att få upp dess YoC blev det följande nya bekantskaper:
  • Vistin Pharma som kom in som en "ersättare" för Weifa inom Hälsovård/Läkemedel.
  • Nordea Bank levererar bra resultat och ser ut att vara snäppet bättre fundamentalt gentemot sina kollegor.
  • Tryg utökar diversifieringen inom finanssektorn.
Totalt ökade den årliga utdelningssumman med 1.152,27:- i och med dessa inköp. De kommande månaderna är de som, för tillfället, delar ut mest och jag hoppas, med hjälp av dessa, komma upp i den spartakt som jag planerat för året. Utdelningskalendern ger följande bild av utdelningsspridningen över året:
Utdelningskalendern Feb 2018
Det är nu är 49 bolag i portföljen som bidrar till snöbollen och fördelningen dem emellan är enligt följande:
Porföljinnehav Feb 2018
Portföljinnehav Feb 2018
Portföljens fördelning i dess sektorer och branscher är nu:
Portföljallokering Feb 2018
Börsen har varit lite smått volatil sedan december och det har inte varit jättelätt att sitta still i båten. Speciellt inte som nybörjare. Men jag är inte med i leken för att göra snabba klipp; långsiktighet eftersträvas.

Jag grämer mig ändå att jag inte var mer uppmärksam på råden och signalerna under senhösten. Hade jag varit det så hade i alla fall min andel i H&M inte varit så stor som den fortfarande är. De pengarna hade säkerligen gjort ett bättre arbete i något annat bolag. Efter uppgången/återhämtningen i januari landade februari ändå väl efter en brant inledning.

Portföljutveckling Feb 2018
Lite intressant är det att jag tycks bli mer och mer accepterande av dessa röda siffror och det oroar mig lite. Vill inte bli för passiv men heller inte defensiv. Svår balansgång. Speciellt när min prioritet är att trycka upp utdelningsandelen så högt det bara går och så snabbt det bara går. Fast inte på bekostnad av portföljens soliditet.

För året är det än så länge minus och med läget i världen ser det inte ut som där kommer att finnas många ljusglimtar att fånga den närmsta tiden. Men som sagt så är det den trägna som vinner i längden; hoppas vi.

Portföljutveckling 2018
Jag hoppas få mer ork framöver så antalet inlägg blir fler än vad trenden antyder just nu. Tänker att en pensionsöversyn ligger i tiden. Dessutom är jag sugen på att diskutera min ansats till mitt sparande där högsta möjliga utdelning på kortast tid är målet.

Har ni någon fråga på mitt sparande eller för den delen ert egna som jag skulle kunna ta upp?

Med vänlig hälsning. Marty


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…