Fortsätt till huvudinnehåll

Tung längtan efter ljuset i tunneln

Håhå, jaja, det är sannerligen mörkt nu, ute alltså. Här hemma är det bara ett mindre kaos men det som lite pengar inte kan lösa finns inte.

Fru M och jag har gått i renoveringstankar ett bra tag. Till slut så bestämde vi helt enkelt att "nu" får det bära eller brista. Fast "nu" blev det varken eller. Inga hantverkare var villiga att ta jobbet och nästan sex veckor förflöt innan någon halvseriös kommunikation kom till skott. Ingen stiltje på den arbetsmarknaden inte.

Vi kom till slut överens med en större, läs mer tillgänglig men också dyrare, firma att köra timbaserat där vi skulle göra en del av arbetet för att dels snabba upp förloppet men också såklart spara en "buck" eller två.

Från att börjat "ta tag i det" strax efter sommaren så närmar sig nu julen med stormsteg. Nu mitt i röran finns det inte ord nog för att uttrycka hur stor längtan är efter att få allt klart. 

Vi kör alltså helrenovering på 60+ m2 täckandes hall, kök, sällskapsrum och vardagsrum. Rivning av vägg mellan kök, hall och sällskapsrum så att de, tillsammans med vardagsrummet, skapar en enda stort öppen planlösning. Rivning av befintligt kök och bygge av nytt inklusive nya vitvaror.  Bredspackling av alla väggar och ny färg på desamma samt tak. Nytt stort flytgolv.

Vi har fyllt alla ytor som fanns tillgängliga till bredden med resterna från dessa rum och lever nu som packade sillar. Men snart kommer eldprovet. Nästa vecka måste vi slänga ut det sista av det befintliga köket som vi har sparat för att kunna leva; vask, kylskåp ugn och spis. Har vi dock tur är det mesta på plats till nyår men tiden fram tills dess lär bli prövande men förhoppnings väl värt den mödan.

Vi har sedan strax innan vi köpte huset lagt undan lite extra varje månad. Först för att spara ihop till kontantinsatsen och sedan för att bygga en buffert för både väntade och oväntade utgifter.

Nu tyckte/trodde vi att där fanns tillräckligt för den omfattande renovering vi hade i tankarna. Men med de kända utgifterna så här långt - nytt kök, nya vitvaror samt nytt golv - har vi redan gjort av med lite mer än hälften av de resurserna - ca. 100.000:-. Då återstår fortfarande kostnaden för arbetskraften och de utgifter för materialet de använt. Mitt personliga mål var att i slutändan komma undan med en slutsumma runt 160.000:-, efter rot, men det vi får alltså se vart det landar.

Men kan då pengar lösa det mesta som jag skrev inledningsvis? Förmodligen. Hade vi haft mer att spendera eller om jag helt enkelt inte skulle vara så snål som jag är så hade den här situationen säkert gått att lösa på ett mycket smidigare sätt. Nu blir det istället en mix av ett proffsigt utförande, high end varor och stort kök i symfoni med lite in house kaos och massa kärlek. Där finns trots allt ett ljus i tunneln som ser ut att lova både renoveringslycka och en grundplåt kvar till en ny buffert.

God jul på er alla där ute önskar Marty med familj.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…