Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt i november

Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
Inköp november 2017
Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

 • AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller telefoni, video-, data- och Internet-tjänster till företag, myndigheter och privatpersoner.
 • Credit Agricole SA - den största banken i Frankrike, den näst största i Europa och den åttonde största i världen enligt tidningen The Banker.
 • Citycon Oyj - ett finländskt fastighetsbolag med inriktning på kommersiella fastigheter. Företagets huvudkontor är placerat i Helsingfors. Den stora majoriteten av bolagets aktiekapital ägs av utländska investerare.
 • Seafire - en företagsgrupp som förvärvar bolag med starkt varumärke i tydliga marknadsnischer till rimliga värderingar och vidareutvecklar dessa med fokus på långsiktigt värdeskapande.
Nu är där 42 bolag i portföljen med följande vikt:
Portföljinnehav november 2018 - Pie

Portföljinnehav november 2018 - Treemap
Portföljens fördelning i sektorer och branscher lyder:
Portföljsektorer och -branscher november 2017
Fick dessutom lite utdelningar som också återinvesterades, såklart.
Utdelningar november 2017
Jag har redan uppnått mitt utdelningsmål för 2017 och börjar nu sikta på 2018. Enligt den nuvarande prognosen är jag inte riktigt i hamn med den redan nu så där finns att jobba med under året.
Utdelningsuppföljning
Funderar på om målet för nästa år borde justeras då det inte ser ut att bli allt för svårt att nå det för stunden uppsatta målet. Vi får se. Jag kommer att gå igenom resultatet så här långt i mer detalj under december och eventuellt göra vissa anpassningar då. Men det känns smått surrealistiskt att en 100% utdelningstillväxt och eventuellt mer är fullt möjlig att uppnå.

I utdelningskalendern växer staplarna:
Utdelningskalender november 2017
Experimenterat lite och omvandlat ovanstående representation av utdelningar till en mer kalenderlik version som resulterade i detta:
Utdelningskalender november 2017
Där finns några luckor att fylla.

Överlag har det varit en positiv månad.
Portföljutveckling november 2017

Det ser ut att bli ett fint avslut på året och jag ser med tillförsikt fram emot ett intressant och spännande andra investeringsår.

Med vänlig hälsning. Marty

Kommentarer

 1. Hej! Vilken iver! Tänker mycket som du och har satt ihop en sida till hjälp: https://utdelningssparande.blogspot.co.uk/
  Kanske kan ge någon inspiration!

  SvaraRadera
 2. Haha, ja, ibland lite väl jagande. En bra sammanställning där den kommer nog upp som en länk på sidan om det är ok.

  Med vänlig hälsning. Marty

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…