Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt i november

Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
Inköp november 2017
Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

 • AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller telefoni, video-, data- och Internet-tjänster till företag, myndigheter och privatpersoner.
 • Credit Agricole SA - den största banken i Frankrike, den näst största i Europa och den åttonde största i världen enligt tidningen The Banker.
 • Citycon Oyj - ett finländskt fastighetsbolag med inriktning på kommersiella fastigheter. Företagets huvudkontor är placerat i Helsingfors. Den stora majoriteten av bolagets aktiekapital ägs av utländska investerare.
 • Seafire - en företagsgrupp som förvärvar bolag med starkt varumärke i tydliga marknadsnischer till rimliga värderingar och vidareutvecklar dessa med fokus på långsiktigt värdeskapande.
Nu är där 42 bolag i portföljen med följande vikt:
Portföljinnehav november 2018 - Pie

Portföljinnehav november 2018 - Treemap
Portföljens fördelning i sektorer och branscher lyder:
Portföljsektorer och -branscher november 2017
Fick dessutom lite utdelningar som också återinvesterades, såklart.
Utdelningar november 2017
Jag har redan uppnått mitt utdelningsmål för 2017 och börjar nu sikta på 2018. Enligt den nuvarande prognosen är jag inte riktigt i hamn med den redan nu så där finns att jobba med under året.
Utdelningsuppföljning
Funderar på om målet för nästa år borde justeras då det inte ser ut att bli allt för svårt att nå det för stunden uppsatta målet. Vi får se. Jag kommer att gå igenom resultatet så här långt i mer detalj under december och eventuellt göra vissa anpassningar då. Men det känns smått surrealistiskt att en 100% utdelningstillväxt och eventuellt mer är fullt möjlig att uppnå.

I utdelningskalendern växer staplarna:
Utdelningskalender november 2017
Experimenterat lite och omvandlat ovanstående representation av utdelningar till en mer kalenderlik version som resulterade i detta:
Utdelningskalender november 2017
Där finns några luckor att fylla.

Överlag har det varit en positiv månad.
Portföljutveckling november 2017

Det ser ut att bli ett fint avslut på året och jag ser med tillförsikt fram emot ett intressant och spännande andra investeringsår.

Med vänlig hälsning. Marty

Kommentarer

 1. Hej! Vilken iver! Tänker mycket som du och har satt ihop en sida till hjälp: https://utdelningssparande.blogspot.co.uk/
  Kanske kan ge någon inspiration!

  SvaraRadera
 2. Haha, ja, ibland lite väl jagande. En bra sammanställning där den kommer nog upp som en länk på sidan om det är ok.

  Med vänlig hälsning. Marty

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…