Fortsätt till huvudinnehåll

Sjukt oktoberavslut

Fy faen för förkylningar; rinnande näsa och en jäkligt irriterande hosta kan sätta den bästa ur spel! Inget roligt avslut på oktober om ni frågar mig. Men trots att krämporna vägrat ge med sig skall jag prova och klämma fram ork för en månadsavstämning över oktober som har bjudet på ömsom vin, med ett all-time-high, och ömsom reguljärt vatten vilket resulterade i en väldigt modest utveckling totalt.
Utveckling av KF för oktober 2017
Förutom en beige utveckling har inlösen av Wiefa, på grund av uppköp av Karo Pharma, och en försäljning ur min ISK, en mindre pott i fonden Swedbank Robur Realinvest, resulterat i en lite större kassa att investera ur än en vanlig månad. Eftersom jag är urusel på att hålla inne med pengar i kassan gick jag loss ordentligt. Följande bolag fångade intresset mest och fick därmed äran att öka sin andel i portföljen.

Inköp oktober 2017
Dessa inköp resulterade i en utdelningstillväxt på 2.249,90:-. Som sagt var de flesta inköpen relaterade till befintliga portföljbolag men två nya bolag hittade också in. Först är det Orkla som förutom att vara ett väldiversifierat och stabilt företag också erbjuder en mycket trevlig direktavkastning och trots sin storlek erbjuder en framtida utvecklingspotential. Mest spännande var dock Cimco Marine som jag hittade av en slump när jag bläddrade i listorna. Ett intressant, lokalt, företag som har hittat en potentiell nisch att bli marknadsledare i. Kommer att öka i mån det blir lite slantar över efter prioritering av utdelningsbolagen.

Efter oktobers inköp är sammansättningen av portföljen enligt följande:
Portföljinnehav november 2017
Fortfarande, efter 8 månader, rätt stor obalans mellan de 37 bolagen men inget som bekymrar då det kommer att jämna ut sig med tiden.

Portföljen spottade även ur sig en liten slant under oktober:

Utdelningar oktober 2017
Siktet är ju inställt på minst 18.000:- i utdelningar för året och med oktobers inköp och utdelningar har jag mer eller mindre säkrat det.

Utfall vs. prognos för 2017
Känner mig lugn och trygg och inte ens drop på 10-talet % får mig ur balans för tillfället. Så länge jag har koll på företagens ekonomiska förutsättningar är börsens nyck inget som håller mig vaken på nätterna. Med tanke på att jag först om ca. 10 år eventuellt tänker börja nyttja dessa tillgångar finner jag bara tillförsikt i min portfölj.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ner, ner, ner...igen

Det "populära" uttrycket "börsen ger och börsen tar" går på repeat. För visst kan det ses som ett vedertaget uttryck numera som definitivt passar in under det rådande börsklimatet. Det har nog inte undgått någon, som i alla fall investerar i aktier, att börsen fått skrämselhicka av den stigande inflationen i världen.  Jag har nu varit en aktiv investerare i mer än strax över fem år och på denna, relativt, korta men ändå händelserika tid lärt mig en del om vad jag inte lärt mig. Jag vet, definitivt, nu att jag hade inte hade kunnat agera annorlunda än jag gjort  för att eventuellt ha presterat en mer hyffsad realiserad avkastning. Detta eftersom min strategi är baserad på "köp och behåll" och är inte värdebaserad. Jag är helt enkelt inte tillräkligt insatt och kunnig för att ta köp/sälj beslut baserat på ett företags värderingar. Därför har jag sedan jag aktivt påbörjade min resa mot en "mindre inrutad vardag" hållit mig (relativt) strikt till en

Nyckeltal December 2021

December 2021 Snart dags för en årssammanställning men först en snabb överblick av nuläget. Portföljen innehåller 146 aktier och 9 fonder. Portföljvärde Aktier - 2 425 000kr Fonder - 1 185 000kr Utdelningsprognos per år 88 000kr Utdelningstillväxt YTD 8,5% (mål >6%) Direktavkastning: 4,39% (mål >5%) YoC 6,92% (mål >6%) Avkastning TD Aktier - 43,07% Fonder - 313,12% Totalt - 82,30%

Andra miljonen uppnådd