Fortsätt till huvudinnehåll

Ny start

Fastän det bara var ett par månader sedan så kommer jag faktiskt inte ihåg hur jag kom in på det - aktier och utdelningar. Men det hela började i alla fall hos Petruskos blogg och därifrån till resten av de många bloggar som avhandlar dessa ämnen. Intresset väcktes och sparandet kom igång.

Även om det alltid är avhängt ens egna beslut när det kommer till att hitta, avväga och köpa/sälja aktier och andra finansiella instrument känner jag mig ödmjuk inför de många utdelningsbloggarna på nätet som ändå har guidat mig i denna djungel av termer och strategier. Som vän av ordning kan man då fråga sig varför jag själv valt att starta en liknande blogg om där redan finns ett visst överflöd? Tja, läser man dessa bloggar så finns det bland dem en nyansskillnad, en grad av differens, som åtminstone förgyller mitt sökande av stöd och support - jag tror jag kan erbjuda ytterligare en nivå.

Min avsikt med denna blogg är att den ska bli en plattform för mig, andra utdelningsentusiaster samt kanske framförallt för dem som likt mig befinner sig i en plats i livet som inte ter sig varken komplett eller har en riktning fastän inget saknas och direktionen är utpekad. Den skall förhoppningsvis inbjuda till ett aktivt deltagande i diskussionerna kring ekonomi, investeringar och livet och därmed eventuellt ge tillbaka i form av potentiella svar på ännu okända frågor.

Jag strävar efter att skriva åtminstone 1 inlägg per vecka och kommer löpande skriva om mina placeringar, resonemang och utfall.

Detta är något helt nytt för mig men jag är rätt säker på att en hel del lärdomar kommer att trilla ut under resans gång. Bloggen skall ses som ett slags hobbyprojekt och mina inlägg ska inte ses som råd utan snarare som inspiration.


Välkomna att hänga på!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…