Fortsätt till huvudinnehåll

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper
#Antal
Aegon NV 100
Alm. Brand 60
Apple Inc 3
Aspo Oyj 60
AT&T Inc 35
Atea 25
Bergman & Beving B 25
Bilia A 50
Bure Equity 25
Byggmax Group 100
Catella B 200
Cimco Marine 525
Citycon Oyj 350
Creades A 45
Credit Agricole SA 10
Crius Energy Trust 150
Decisive Dividend Corp 100
Diadrom Holding 650
Digital Realty Trust Inc 15
Dometic Group 25
EDP Energias de Portugal SA 50
Engie SA 25
Europris 275
Hancap Pref A 50
Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure Capital Inc 50
Hennes & Mauritz B 25
Hoylu 500
Hövding Sverige 167
Industrivärden C 5
Intrum 5
K2A Knaust & Andersson Pref 25
Latour B 20
Microsoft Corp 4
MQ Holding 350
Netflix Inc 3
Nordea Bank Abp 75
NorthWest Healthcare Properties REIT 75
NOVOTEK B 25
Omega Healthcare Investors Inc 20
Orange SA 50
Oriflame Holding 35
Oriola Oyj B 100
Orion Oyj A 15
Orkla 25
Pegroco Invest Pref 25
Ratos B 100
Sdiptech Pref 25
Seafire 818
SEB A 75
Semcon 50
Sonae SGPS SA 50
Svedbergs B 100
Total SA 10
TransAlta Renewables Inc 100
Tryg 15
Uniti Group Inc 10
Unlimited Travel Group 25
Wallenstam B 75
Vistin Pharma 531

Och följande aktier avyttrades:
Värdepapper
#Antal
Aspo Oyj -10
Bilia A -25
Byggmax Group -100
Catella B -250
Creades A -20
Credit Agricole SA -35
Diadrom Holding -150
Dometic Group -25
Hennes & Mauritz B -25
Industrivärden C -5
Oriola Oyj B -200
Orkla -25
SEB C -50
Vistin Pharma -15

Dessa inköp/avyttringar har resulterat i att portföljen numera består av 73 bolag som är viktade enligt följande:


Fördelningen mellan portföljens sektorer och branscher är nu:

Mina främsta mål för 2018 var att upprätthålla min sparkvot på minst 50% samt att insamla 33.000:- i utdelningar. Sparkvoten uppnåddes fastän den varierade en del under året men utdelningsmålet föll lite kort och slutsumman hamnade på strax över 32.000:-

Med bibehållen nivå på sparkvoten uppskattas det nya målet för utdelningar under 2019 att hamna på ca. 47.000:- dvs. en tillväxt på 42%. Denna uppskattning är dock baserad på nuvarande utdelningsnivåer. Skulle några av innehaven öka sin utdelning lär slutsumman bli högre. Dessutom finns det goda chanser att öka mina inkomster under året vilket då också kan bidra till fler inköp och därmed en än högre avkastning.


Så här ser utdelningskalendern ut innan årets första inköp:

Portföljutvecklingen för året var inte direkt en succé men jag skulle inte vilja påstå att jag är speciellt överdrivet besviken på utfallet för året. "Buy and hold" är vad som gäller.

Siffernörd som jag är blev det som vanligt en hel del av den varan i denna sammanfattning. Men oavsett om det faller er i smaken eller ej så vore det kul om ni kom med förslag på ämnen eller perspektiv runt mitt sparande som ni skulle vilja läsa mer om.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…