Fortsätt till huvudinnehåll

Inget händer

Vad händer? Inte mycket. Pengar att investera är nu på den tänkta nivån vilket innebär att de tar "slut" relativt snabbt strax efter löneutdelningen. Har förutom nedgången i likvida medel haft en rivstart efter semestern både på jobb och i det privata och det har lämnat lite tid till bloggande.

Jag har dock varit lite mer aktiv på twitter, speciellt i diskussionerna runt höjningen av skatten på ISK/KF. Tänkte kort tanken att skriva ett inlägg här på bloggen men insåg snart att där inte finns mycket att nyansera i frågan. För mig är det väldigt likt diskussionerna runt Sveriges situation överlag där en falang är övertygade att all fakta om att Sverige mår bättre än på länge helt enkelt inte kan var sant eftersom de har en annan uppfattning vilket de baserar på något annat än fakta.

I fallet med ISK/KF skattehöjningen skreks det först i högan sky om hur stor höjningen var jämfört med nuläget. När det visade sig vara, år till år, en fjuttig siffra övergick klagosången till att det gav fel signal gällande sparande. Men eftersom vi redan innan höjningen och innan ISK/KF betalat skatt på sparat, skattat, kapital gled "gnället" in på hur stor skillnaden blir långsiktigt med ränta-på-ränta effekten. Och jag undrar stilla varför de som inte vill betala skatt helt enkelt bara säger det istället för att komma med alla dessa plattityder?

Hursomhelst tycker inte heller jag att det är särskilt roligt att behöva betala mer i skatt än vi redan gör. Men jag förstår också att detta är ett sätt att få in pengar till de gemensamma supportfunktionerna i vårt samhälle och att vi, sparare, trotts allt inte är låsta till endast ett sparsätt utan faktiskt har möjlighet att byta om det skulle bli "för" dyrt med ISK/KF. Själv har jag påbörjat flytt från vanlig depå eftersom det är, baserat på prognostiserade räntenivåer, dyrare i jämförelse med ISK/KF i den omedelbara sparhorisont jag har som är ~10-15 år.

Nåja, nu får den diskussionen vila.

Något annat som ligger helt, nåja, utanför de ekonomiskt relaterade områden som vanligtvis återfinns på bloggen är cosplay. Efter att ha spenderat nästintill oräkneliga timmar med en limpistol i handen fick sonens och mitt gemensamma projekt äntligen visas upp under den gångna helgens Comic Con i Stockholm. Resultatet efter nästan nio månader blev Iron Man Mark 38 a.k.a. "Igor":
 
Oerhört kul när den väl stod klar men mycket jävlar anamma, blod, svett och tårar på vägen dit.
 
Jaha, kul för mig tänker ni kanske nu, men har jag inte något att komma med gällande den senaste tidens utveckling av sparandet? Nja, det är inte så mycket aktivitet där faktiskt. Det tuffar på hyfsat ändå:
Utveckling Avanza KF vecka 37 2017

Utveckling Avanza KF i år.
Från föregående lön blev det tillräckligt mycket över för följande inköp under september.
Köp September 2017
 I skrivande stund har följande utdelningar trillat in.
Utdelning September 2017
Utdelningar från Castellum, Hancap och Sdiptech återstår.

På söndag kör vi #uppesittarkväll och den tänkta inköpsplanen just nu omfattar Telia, H&M och Aspo där Telia är en chansning och förhoppning att det är på väg att ljusna. I H&M kommer jag öka marginellt då det fortfarande känns lite volatilt. Aspo blir ett nyförvärv i portföljen och tanken är att kortsiktigt få en boost av direktavkastningen med dess relativt höga utdelning på ~4,8%. Där finns också indikationer, efter en stark finansiell stabilisering och utveckling, på en snar uppsida som eventuellt kan bli en positiv trade.

Det blev lite av varje idag och som vanligt undrar jag om ni har några kommentarer?

Mvh Marty

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

Momentum?

Hoho-jaja. Var är energin?

Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…