Fortsätt till huvudinnehåll

Inget händer

Vad händer? Inte mycket. Pengar att investera är nu på den tänkta nivån vilket innebär att de tar "slut" relativt snabbt strax efter löneutdelningen. Har förutom nedgången i likvida medel haft en rivstart efter semestern både på jobb och i det privata och det har lämnat lite tid till bloggande.

Jag har dock varit lite mer aktiv på twitter, speciellt i diskussionerna runt höjningen av skatten på ISK/KF. Tänkte kort tanken att skriva ett inlägg här på bloggen men insåg snart att där inte finns mycket att nyansera i frågan. För mig är det väldigt likt diskussionerna runt Sveriges situation överlag där en falang är övertygade att all fakta om att Sverige mår bättre än på länge helt enkelt inte kan var sant eftersom de har en annan uppfattning vilket de baserar på något annat än fakta.

I fallet med ISK/KF skattehöjningen skreks det först i högan sky om hur stor höjningen var jämfört med nuläget. När det visade sig vara, år till år, en fjuttig siffra övergick klagosången till att det gav fel signal gällande sparande. Men eftersom vi redan innan höjningen och innan ISK/KF betalat skatt på sparat, skattat, kapital gled "gnället" in på hur stor skillnaden blir långsiktigt med ränta-på-ränta effekten. Och jag undrar stilla varför de som inte vill betala skatt helt enkelt bara säger det istället för att komma med alla dessa plattityder?

Hursomhelst tycker inte heller jag att det är särskilt roligt att behöva betala mer i skatt än vi redan gör. Men jag förstår också att detta är ett sätt att få in pengar till de gemensamma supportfunktionerna i vårt samhälle och att vi, sparare, trotts allt inte är låsta till endast ett sparsätt utan faktiskt har möjlighet att byta om det skulle bli "för" dyrt med ISK/KF. Själv har jag påbörjat flytt från vanlig depå eftersom det är, baserat på prognostiserade räntenivåer, dyrare i jämförelse med ISK/KF i den omedelbara sparhorisont jag har som är ~10-15 år.

Nåja, nu får den diskussionen vila.

Något annat som ligger helt, nåja, utanför de ekonomiskt relaterade områden som vanligtvis återfinns på bloggen är cosplay. Efter att ha spenderat nästintill oräkneliga timmar med en limpistol i handen fick sonens och mitt gemensamma projekt äntligen visas upp under den gångna helgens Comic Con i Stockholm. Resultatet efter nästan nio månader blev Iron Man Mark 38 a.k.a. "Igor":
 
Oerhört kul när den väl stod klar men mycket jävlar anamma, blod, svett och tårar på vägen dit.
 
Jaha, kul för mig tänker ni kanske nu, men har jag inte något att komma med gällande den senaste tidens utveckling av sparandet? Nja, det är inte så mycket aktivitet där faktiskt. Det tuffar på hyfsat ändå:
Utveckling Avanza KF vecka 37 2017

Utveckling Avanza KF i år.
Från föregående lön blev det tillräckligt mycket över för följande inköp under september.
Köp September 2017
 I skrivande stund har följande utdelningar trillat in.
Utdelning September 2017
Utdelningar från Castellum, Hancap och Sdiptech återstår.

På söndag kör vi #uppesittarkväll och den tänkta inköpsplanen just nu omfattar Telia, H&M och Aspo där Telia är en chansning och förhoppning att det är på väg att ljusna. I H&M kommer jag öka marginellt då det fortfarande känns lite volatilt. Aspo blir ett nyförvärv i portföljen och tanken är att kortsiktigt få en boost av direktavkastningen med dess relativt höga utdelning på ~4,8%. Där finns också indikationer, efter en stark finansiell stabilisering och utveckling, på en snar uppsida som eventuellt kan bli en positiv trade.

Det blev lite av varje idag och som vanligt undrar jag om ni har några kommentarer?

Mvh Marty

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Livet här och nu

Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

"Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

Jag gav följande svar på bloggen:

Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

Vi verkar inte kunna bli tillf…

Livet efter mörkret

Jag har varit lite snål med uppdateringarna på bloggfronten under starten av 2018. Anledningarna är både många eller också få beroende på sinnesstämningen. Livet kom ifatt. Rörigt på jobb och hemma ställer till det i skallen. Och fasten man intalar sig att allt är under kontroll brinner stubinen allt snabbare tills proppen, nästan, smäller. Men, med det annalkande ljuset, erfarenhet och professionell hjälp tas nya tag. En annan livlina är helt klart sparandet. Det ger hop om en enklare vardag med mindre måsten och utrymme för mer kommunikation.

Med nästan ett helt år bakom mig så är det nu inga hål kvar på månadsbasis gällande utdelningar. De första utdelningarna för året blev:
Årets utmaning blir att fylla upp alla veckor med minst en utdelning. Går det tror ni?

Tyvärr har det nya året inlets i en kärvare ekonomisk sits än beräknat. Tyngd av höstens/vinterns köksrenovering, som byggbolaget tog rejält betalt för, och julledighetens utsvävningar har bara ören, utdelningar till trots, pl…

Jaga utdelning

Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…