Fortsätt till huvudinnehåll

Ner, ner, ner...

Börsen ger och börsen tar.

Vet inte om det är ett vedertaget uttryck men jag tycker det passar in bra under det rådande börsklimatet.

Det har nog inte undgått någon, som i alla fall investerar i aktier, att sparare på börsen fått skrämselhicka av det senaste, nya, virusrelaterade sjukdomsutbrottet döpt till "Corona" (a.k.a Covid-19). Med den en hel drös av orosmatade förväntningar som späs på av en algoritmisk handeln och som därmed resulterar i kraftigt volatila rörelser.

Jag har inte varit en aktiv investerare i mer än strax över tre år men på denna korta tid har jag ändå, vad jag tror, lärt mig en del.

Till exempel att tron, i mitt fall, att jag hade kunnat agera annorlunda än jag gjort och då förmodligen presterat en rätt hyffsad realiserad avkastning inte är något mer än önsketänkande. Jag vet att min potentiella förmåga till att faktiskt lyckas med en sådan strategi inte är hög och riskerna större.

Därför har jag sedan jag aktivt påbörjade min resa mot en "mindre inrutad vardag" hållit mig (relativt) strikt till en plan - min plan. En plan som är livslång, förhoppningsvis över generationer, och som inriktar sig på återinvesteringar från vinstgivande bolag. En plan som genererar en logaritmisk utveckling av värde över tid och därmed också en avkastning som kommer att täcka min och min familjs grundläggande försörjning framöver.

Vad innebär all detta ordblajjande i realiteten då?

Jo, hitintills i år, har portföljen vuxit från 99 bolag till nuvarande 109.

Portföljvärdet har, med nedgången så här långt, gått från 2019 slutnivå med en avkastning på ~18% till veckans -11%. I siffror är det ca. -365 000:-

Så hur är detta "bra" enligt min plan? Jo, med de investeringar på ~125 000:- som jag gjort i år har utdelningsprognosen växt från 49 500:- per år till 56 000:-. Varav den största "förtjänsten" är att majoriteten av årets investeringar har gjorts i företag, som i och med nedgången, sett till deras kapital, är rejält undervärderade och därmed, på sikt, har en potentiellt stor uppsida. Dessa två aspekter tillsammans, direkt avkastningar och värdeutveckling, föder min "snöboll" logaritsmiskt och gör mig och min portfölj trygg fastän en nedgång av denna grad.

Jag kan såklart inte förutse framtiden men jag känner mig oerhört trygg i min strategi att målinriktat fortsätta investera i vinstdrivande bolag oavsett börsklimat. En strategi som hitintills givit mig ~5,50% genomsnittlig årlig utveckling (CAGR) inklusive året nedgång hitintills.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Var är pengarna?

Ända sedan början av året (2017) då jag övergick från ett mer passivt fond betonat sparande till ett aktivt aktiebaserat ditto så har det bara rullat på. Precis enligt plan och beräkningar. Eller?

Saken är att jag någonstans under sommaren kände att något inte riktigt stämde. Jag hade i mitt nyfunna aktieintresse dragits med i en självuppfylld investeringssnurra där resultatet blev en väldigt tunn plånbok i slutet av varje månad. Något som jag inte hade varit van med sedan innan jag började spara aktivt.

Det har fortsatt på samma sätt under hösten men det var först nu under inledningen av köphysterins tider, dvs. från Black Friday till mellandagsrean, som jag faktiskt gick igenom mitt beteende.

Resultatet är både positivt och mindre positivt. Det visade sig nämligen att min sparkvot har legat på snitt 65%  istället för de 35% som jag trodde jag låg på. Jag för alltid över mellan 30-35% varje månad till KF-kontot hos Avanza och sedan har jag medvetet pytsat in lite extra. Det "lil…

Hard learning

Det kostar att göra misstag!

Jag tänkte köpa lite i dippen av FANG-aktierna. Men i ivern att köpa 2 Netflix-aktier till priset av $254 tryckte jag in priset i antalsboxen! Boom - +600.000:- ut från kreditkontot!

Svettigt värre. Snabbt som tusan tryckte jag på sälj och lyckligtvis köptes de av marknaden. Först efteråt såg jag att det hela skedde under sista minuten innan börsen stängde.

Så vad kostade detta slarv? Jo, courtaget för 254 aktier gånger två hamnade på ~3.000:- dvs. en fjärdedel av mitt månadssparande.

Surt sa räven.