Fortsätt till huvudinnehåll

Bokslut 2019

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt tredje aktiva börsår.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades redan i månadssammanfattningen för november 2017, som under året har stabiliserats mellan 11%-13%. Jag tänker fortsättningsvis hålla mig inom ramen för hur mycket Avanza erbjuder att låna ut till den högsta Superräntan. Jag är bekväm med den belåningsnivån och känner mig trygg i vetskapen att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Efter årets inköp och avyttringar består portföljen numera av 101 bolag som är viktade enligt följande:

Mina främsta mål för 2019 var att upprätthålla min sparkvot på minst 50% samt att insamla ~43.000:- i utdelningar. Sparkvoten uppnåddes fastän den varierade en del under året men utdelningsmålet föll lite kort och slutsumman hamnade på strax över 42.000:- dvs en utdelningstillväxt på ~32%


Med bibehållen nivå på sparkvoten uppskattas det nya målet för utdelningar under 2020 att hamna på ca. 62.000:- dvs. en tillväxt på nästan 46%. Denna uppskattning är dock baserad på nuvarande utdelningsnivåer. Skulle några av innehaven öka sin utdelning lär slutsumman bli högre. Dessutom finns det goda chanser att öka mina inkomster under året vilket då också kan bidra till fler inköp och därmed en än högre avkastning.

Portföljutvecklingen för året var inte något att klaga över. 


Summa summarum så har portföljen i och med detta avancemang också uppnått ett par delmål i slutet av året.
  • 100.000:- i ackumulerad utdelning.
  • 1.000.000:- i totalt portföljvärde 

Kom gärna med förslag på ämnen eller perspektiv runt mitt sparande som ni skulle vilja läsa mer om.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

2018 Summerat

God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

Vad händer sedan?

Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…