Fortsätt till huvudinnehåll

Stängning av 2017

God fortsättning! Det nya året är invigt men mitt första år är ännu inte konkluderat. Dit är det ytterligare ett par månader. Oavsett det så hade jag ändå satt upp mål för det brutna året 2017. Så låt oss kika på dem samt se vad december bjöd på i övrigt.

Jag nämnde i månadssammanfattningen för november att jag har givit min KF-portfölj en hävarm genom Avanza Superlån. Just nu ligger skuldkvoten på 8,9% och tanken är att ligga på max 10%. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Med månadsparet och lite mer lån köptes följande aktier i december:
Inköp december 2017
Hade tyvärr önskat köpa mer då det mesta var relativt billigt mitt i december men den pågående kök/vardagsrums-renoveringen plus jul- och nyårsfirandet tärde en hel del på plånboken. Två nya bolag tog plats i portföljen:

 • Eolus Vind AB - Eolus vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.
 • Bråviken Logistik - Bråviken Logistik AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag som sedan april 2017 indirekt äger en fastighetsportfölj. Beståndet omfattar ca 139 000 kvm uthyrbar area fördelat över tre logistikfastigheter belägna i Norrköping, Nyköping och Jönköping, och är fullt uthyrt.
Nu innehåller portföljen 44 bolag som är viktade enligt följande:

Portföljinnehav december 2017 - Pie

Portföljinnehav december 2017 - Treemap
Fördelningen mellan portföljens sektorer och branscher är nu:
Portföljsektorer och -branscher december 2017
December bjöd självklart på lite utdelningar:
Utdelningar december 2017
Som nämndes i början hade jag satt upp ett (del-) mål för 2017. Dessa var att få upp portföljvärdet till 500.000:- och en total utdelning, efter skatt, på 18.000:-. Båda målen uppnåddes med hjälp av portföljbelåningen (ca. 40.000:-)

Utdelningsuppfäljning
Målet för utdelningar under 2018 är fortfarande 36.000:- dvs en tillväxt på 100%. Men då den prognosticerade utdelningsnivån, dvs. direktavkastningen på nuvarande innehav, för 2018 pekar på ~30.000:- och det faktum att portföljens utdelningsnivå ökade med ~12.000:- under 2017 känns det som att målet är lågt satt.

Men samtidigt vet jag redan nu att jag inte kommer att kunna spara lika mycket under 2018 som jag gjort 2017. Jag lämnar därmed målet där det är och skulle det slås blir det något att fira och det är ju aldrig fel.

Med ytterligare två bolag i portföljen växer dels utdelningsnivån lite men också antalet utdelningstillfällen:
Utdelningsnivåer per månad

Utdelningsdagar
Det såg ut att gå mot ett bra avslut efter uppstudsen i slutet av november. Tyvärr slutade sista månaden för året i moll.
Portföljutveckling december 2017
Jag slog inte index men jag kan inte direkt påstå att jag är speciellt överdrivet besviken på utfallet för året.
Portföljutveckling för 2017
Siffernörd som jag är blev det som vanligt en hel del av den varan i denna månads/år-sammanfattning. Oavsett om det faller er i smaken eller ej så vore det kul om ni kom med förslag på ämnen eller perspektiv runt mitt sparande som ni skulle vilja läsa mer om.

  Kommentarer

  Populära inlägg i den här bloggen

  2018 Summerat

  God fortsättning önskar jag er alla! Jag kan nu konkludera mitt andra år på börsen.

  Trots de sporadiska inläggen här på bloggen under det senaste året så har ändå arbetet med portföljen gått i takt med den långsiktiga planen och "snöbollen" växer därefter. Så låt oss kika på utfallet så här långt samt slänga en blick på det kommande året.

  Kan börja med skuldkvoten, vilken introducerades i månadssammanfattningen för november, som under året har krupit upp mot 13% och därmed över min i förväg satta maxgräns på 10%. "Skulden" till detta beror främst på de dippar och därmed köpläge som börsen har bjudit på under året. Kan inte påstå att jag är bekväm med nivån men vet samtidigt att den på intet sätt utsätter mig för någon större risk. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

  Under det gånga året genomfördes 188 transaktioner som resulterade i att följande aktier inhandlades:
  Värdepapper #Antal Aegon NV100Alm. Brand60

  Vad händer sedan?

  Blev idag uppringd av Postkodlotteriet. Som vanligt ville de sälja extra lotter för nu minsann skall det lottas ut miljoners miljoner och jag skall väl inte missa en sådan chans att bli miljonär?

  Säljaren började med att fråga vad jag skulle göra om jag vann 200-miljoner? Jag vet inte såhär på rak arm - var mitt svar. När jag väl fick en syl i vädret avslutades samtalet utan att några extra lotter hade inköpts.

  Men samtalet fick mig ändå att börja fundera på vad jag egentligen har som mål - vad är det jag strävar efter och när vet jag att jag är där?

  Det har varit en hel del diskussion om detta det senaste både på twitter och diverse bloggar som t.ex. "Vi har alla varit ekonomiskt fria""Vad betyder det att ta sig ut ur ekorrhjulet" samt "Leva nu eller sen eller kanske både och"

  Min ursprungsplan var och är att inom 7-10 år uppnå en investeringsnivå som kan ge mig valmöjligheter i livet - mindre jobb, mer fritid. Mer specifikt är målet att få en avkastni…

  Momentum?

  Hoho-jaja. Var är energin?

  Vill egentligen inte tynga bloggen med livets baksida men ibland är det bara tomt i energidepåerna. Efter tidigare nämnda kök/hus-renovering i kombination av vinterns mörker och efterdyningarna av en nära kollision med den berömda väggen har det varit en lång vindlande väg tillbaka.

  Min excel har börjat balla ur och den nya är inte riktigt färdig så jag får skjuta upp rapporteringen av portföljens utveckling. Men vad jag kan nämna är att jag har gått och blivit portföljförvaltare - åt min mor.

  Lite blandade känslor då pengarna jag får förvalta åt henne är de hon tänkt att lämna i arv. Jag försöker få henne att använda åtminstone överskottet till eller på något hon verkligen skulle må gott av t.ex. en resa eller dyl. Men hon menar på att hon har det precis som hon vill och att de pengarna mår bättre av att investeras än att bli liggandes på en noll-procentigt sparkonto.

  Hur som haver, med nya kulor kan jag prova sådant jag plockat upp under mitt första år som…