Fortsätt till huvudinnehåll

Stängning av 2017

God fortsättning! Det nya året är invigt men mitt första år är ännu inte konkluderat. Dit är det ytterligare ett par månader. Oavsett det så hade jag ändå satt upp mål för det brutna året 2017. Så låt oss kika på dem samt se vad december bjöd på i övrigt.

Jag nämnde i månadssammanfattningen för november att jag har givit min KF-portfölj en hävarm genom Avanza Superlån. Just nu ligger skuldkvoten på 8,9% och tanken är att ligga på max 10%. Läs gärna Utdelningsseglaren och Stefan Thelenius tankar om belåning av portföljen.

Med månadsparet och lite mer lån köptes följande aktier i december:
Inköp december 2017
Hade tyvärr önskat köpa mer då det mesta var relativt billigt mitt i december men den pågående kök/vardagsrums-renoveringen plus jul- och nyårsfirandet tärde en hel del på plånboken. Två nya bolag tog plats i portföljen:

 • Eolus Vind AB - Eolus vind projekterar och uppför vindkraftsanläggningar, producerar el samt tillhandahåller drifts- och förvaltningstjänster för anläggningarna. Företaget har uppfört 477 anläggning och har över 2000 i projektportföljen.
 • Bråviken Logistik - Bråviken Logistik AB (publ) är ett svenskt fastighetsbolag som sedan april 2017 indirekt äger en fastighetsportfölj. Beståndet omfattar ca 139 000 kvm uthyrbar area fördelat över tre logistikfastigheter belägna i Norrköping, Nyköping och Jönköping, och är fullt uthyrt.
Nu innehåller portföljen 44 bolag som är viktade enligt följande:

Portföljinnehav december 2017 - Pie

Portföljinnehav december 2017 - Treemap
Fördelningen mellan portföljens sektorer och branscher är nu:
Portföljsektorer och -branscher december 2017
December bjöd självklart på lite utdelningar:
Utdelningar december 2017
Som nämndes i början hade jag satt upp ett (del-) mål för 2017. Dessa var att få upp portföljvärdet till 500.000:- och en total utdelning, efter skatt, på 18.000:-. Båda målen uppnåddes med hjälp av portföljbelåningen (ca. 40.000:-)

Utdelningsuppfäljning
Målet för utdelningar under 2018 är fortfarande 36.000:- dvs en tillväxt på 100%. Men då den prognosticerade utdelningsnivån, dvs. direktavkastningen på nuvarande innehav, för 2018 pekar på ~30.000:- och det faktum att portföljens utdelningsnivå ökade med ~12.000:- under 2017 känns det som att målet är lågt satt.

Men samtidigt vet jag redan nu att jag inte kommer att kunna spara lika mycket under 2018 som jag gjort 2017. Jag lämnar därmed målet där det är och skulle det slås blir det något att fira och det är ju aldrig fel.

Med ytterligare två bolag i portföljen växer dels utdelningsnivån lite men också antalet utdelningstillfällen:
Utdelningsnivåer per månad

Utdelningsdagar
Det såg ut att gå mot ett bra avslut efter uppstudsen i slutet av november. Tyvärr slutade sista månaden för året i moll.
Portföljutveckling december 2017
Jag slog inte index men jag kan inte direkt påstå att jag är speciellt överdrivet besviken på utfallet för året.
Portföljutveckling för 2017
Siffernörd som jag är blev det som vanligt en hel del av den varan i denna månads/år-sammanfattning. Oavsett om det faller er i smaken eller ej så vore det kul om ni kom med förslag på ämnen eller perspektiv runt mitt sparande som ni skulle vilja läsa mer om.

  Kommentarer

  Populära inlägg i den här bloggen

  Jaga utdelning

  Har tidigare skrivit om hur ivrigt jag har byggt upp min portfölj genom att kasta mig över bolag som en hungrig varg. Har hittills slukat 33 olika bolag inom nio sektorer och 18 branscher. Efter en sådan furiös start har framfarten nu stannat av lite och jag reflekterat över mina aktioner så här långt.

  Eftersom mina mål är relativt kortsiktiga med "bara" 10 år till snöret känns det som om jag har pressat mig själv lite extra, och kanske genat lite runt risk/reward, för att sätta ihop en portfölj med en så stor direktavkastning som möjligt till en acceptabel risk.

  Men med det i åtanke så känner jag mig ändå rätt nöjd med utfallet:
  Jag har, tycker jag själv, jagat upp DA:n till en ambitiös nivå men jag ser inte den nivån orimlig även nästkommande år då i alla fall "jag" inte ser stora svängningar framöver i bolagens utdelningsplaner.

  Det är en relativt stor andel preferensaktier som bidrar till den höga direktavkastningen; nästan 25% av portföljen är preferensaktier…

  Nytt i november

  Jag är en otålig rackare. Efter att investerat månadssparandet för november redan i oktober fanns det inte en chans att jag skulle sitta och vänta på nästa lön. Sagt och gjort, jag har handlat på krita.

  Efter en längre tids ältande landade jag i slutsatsen att jag nu hade byggt upp en hyffsad grund att stå på och Avanzas Superlånet erbjudande helt enkelt var redo att plockas.

  Med lånet i ryggen och lite extra cash från försäljningen av mitt innehav av Avega Group, som snart köps upp av Tieto, gick jag till verket. Följande är mina inköp under november:
  Dessa investeringar resulterade i en ökad utdelning av 2347:- per år och en skuldkvot på 6%. Det kan jag leva med. Upp till 10% känns bekvämt.

  Avega Group lämnade som sagt portföljen och lämnade en avkastning på strax under 60% efter sig. I dess plats köptes fyra nya bolag in:

  AT&T Inc - ett amerikanskt multinationellt telekommunikationsbolag som rankas som det tredje största på den amerikanska marknaden. Bolaget tillhandahåller tele…

  Livet här och nu

  Stötte idag på en väldigt intressant frågeställning på Frihetsmaskinens blogg. Frågan som jag har ställt mig själv ofta de senaste åren lyder:

  "Frågan jag ställer mig är, varför tränar man inte mer nu? varför reser man inte mer nu? Varför njuter man inte mer av livet nu istället för om 10-20 år fram i tiden?"

  Jag gav följande svar på bloggen:

  Eftersom jag tycker frågeställningen är så intressant tänkte jag bre ut min tankar här på bloggen.

  Personligen tror jag de allra flesta, precis som jag själv, faktiskt njuter av livet här och nu. Men det njuts på den nivån som är tillgänglig just nu. Det springs, reses, umgås och upplevs etc. så mycket det bara finns utrymme till i det som vi kallar livet i stunden.

  Kruxet är kanske att det "alltid" verkar grönare på "andra sidan". Det vill säga - "När jag inte längre behöver ... skall jag äntligen ...". Eller - "Om jag ändå inte behövt ... så skulle jag minsann ...".

  Vi verkar inte kunna bli tillf…