Fortsätt till huvudinnehåll

Index schmindex

Ibland får jag intrycket, framförallt via diverse bloggar och twitter, att det här med att ha en portfölj som "slår" index på något sätt är en viktig värdemätare. För mig är det lite av en kukmätartävling.

Rent logiskt, trots "avunden", finns varken en specifik vinnare eller förlorare i en sådan jämförelse. Nu fick min portfölj en stark avslutning på den gångna veckan och sköt upp över index.
Avanza Portföljutveckling 2017
Är jag nu bättre eller sämre än andra? Från ett rent statistisk perspektiv är det så klart så. Men för min egen del kan jag glädjas för avkastningen både i min egna portfölj och andras portföljer alldeles oavsett om de har slagit index eller inte.

Den enda jag egentligen kan jämföra mig med är ju mig själv. För även om jag med mina investeringar presterar bättre än andra betyder det automatiskt inte att jag har större avkastning denna vecka jämfört med föregående.

Uppgången för mig det gångna veckoslutet ledes av Ratos, Resurs Holding och Clas Ohlson. Tre bolag inom tre olika sektorer som fick en mer eller mindre simultan signal från marknaden. Där ligger fundamentala faktorer bakom men också en hel del "följa John"-beteende.

Oavsett min relativa position till index och andra investerare så bygger jag min portfölj utifrån min risknivå och målsättning. Jag "jagar" framförallt en hög direktavkastning för att på så sätt kunna bygga upp en den reella finansiella grund jag behöver för nå mitt mål om att kunna leva på portföljens avkastningar, om jag så väljer, inom 10 år.

Så index i all ära men jag är glad och nöjd så länge portföljen rör sig framåt och uppåt, i det långa loppet, och att jag uppnår mina mål utan att spela roulett med mina investeringar.

Hur förhåller ni er till index? Har ni egna mål eller är just index målet?

Kommentarer

  1. Fråga, varför finns det index över huvud taget? Det är ju ett mått på hur medelvärdet av specifika aktier (finns många index att mäta sig mot) rört sig över en specifik period. Den vanligaste anledningen till att vilja slå ett index är väl för att mäta om ens handplockade aktieportfölj gått lika eller bättre än det index man jämför sig mot. Misslyckas du, vilket övervägande delen av stockpickers gör så bevisar det det hade lönat sig bättre att vara investerad i en indexfond. Slår du index så är det nog mest ditt ego som får en boost. Att lyckas slå index enstaka år går säkert men över 10-20år i rad är det få förunnat. Själv resonerar jag som du, index betyder ingenting, det viktiga är att mina utdelningar trillar in.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentar Procentpanik. Japp, precis så, utdelningar viktigast men dock inte på bekostnad av dåliga bolag.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ner, ner, ner...igen

Det "populära" uttrycket "börsen ger och börsen tar" går på repeat. För visst kan det ses som ett vedertaget uttryck numera som definitivt passar in under det rådande börsklimatet. Det har nog inte undgått någon, som i alla fall investerar i aktier, att börsen fått skrämselhicka av den stigande inflationen i världen.  Jag har nu varit en aktiv investerare i mer än strax över fem år och på denna, relativt, korta men ändå händelserika tid lärt mig en del om vad jag inte lärt mig. Jag vet, definitivt, nu att jag hade inte hade kunnat agera annorlunda än jag gjort  för att eventuellt ha presterat en mer hyffsad realiserad avkastning. Detta eftersom min strategi är baserad på "köp och behåll" och är inte värdebaserad. Jag är helt enkelt inte tillräkligt insatt och kunnig för att ta köp/sälj beslut baserat på ett företags värderingar. Därför har jag sedan jag aktivt påbörjade min resa mot en "mindre inrutad vardag" hållit mig (relativt) strikt till en

Nyckeltal December 2021

December 2021 Snart dags för en årssammanställning men först en snabb överblick av nuläget. Portföljen innehåller 146 aktier och 9 fonder. Portföljvärde Aktier - 2 425 000kr Fonder - 1 185 000kr Utdelningsprognos per år 88 000kr Utdelningstillväxt YTD 8,5% (mål >6%) Direktavkastning: 4,39% (mål >5%) YoC 6,92% (mål >6%) Avkastning TD Aktier - 43,07% Fonder - 313,12% Totalt - 82,30%

Andra miljonen uppnådd